RD-bericht over overleg over toekomst jonge boeren

07-10-2003 19:23 07-10-2003 19:23

In het reformatorisch dagblad van 7 oktopber stond het volgende ebricht over het overleg van maandagavond over de toekomst van jonge boeren te lezen:

Wijn komt jonge boer tegemoet

Staatssecretaris hervat gesprek over bedrijfsovername
Redactie politiek

DEN HAAG - Staatssecretaris Wijn van Financiën is bereid het gesprek met de agrarische sector te hervatten over vermindering van belasting voor jonge boeren die een familiebedrijf willen overnemen. Dat overleg werd in februari afgebroken.


De bewindsman zei maandag in de Tweede Kamer te verwachten dat het overleg nu minder moeizaam zal verlopen. Bedrijven worden vaak in familieverband overgedragen tegen prijzen die ver beneden die in de vrije markt liggen, maar de jonge ondernemer wordt voor het schenkings- en successierecht afgerekend tegen de hogere marktprijzen.


Een grote kamermeerderheid wil dat het kabinet de jonge boeren ontziet. Volgens CDA-Tweede-Kamerlid Van Vroonhoven-Kok is de huidige regeling niet vol te houden bij de hoge grondprijzen en het lage rendement in de landbouw. Ook VVD-kamerlid Snijder-Hazelhoff vindt dat er meer rekening moet worden gehouden met de „economische realiteit.” Van Vroonhoven drong er bij staatssecretaris Wijn van Financiën en minister Veerman van Landbouw op aan snel met een oplossing te komen, omdat deze kwestie al sinds 1 januari vorig jaar speelt. De bewindslieden zouden daarbij rekening moeten houden met de inbreng van de land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland en de NAJK (agrarische jongeren) tijdens overleg met het ministerie van Financiën. Dat overleg is vastgelopen. VVD-kamerlid Snijder merkte op dat „veel voorwerk” al is gedaan.


Ook het geduld van de ChristenUnie begint op te raken. De partij heeft al bij de formatiebesprekingen in april aangedrongen op een snelle afwikkeling van de problematiek. „We hadden gehoopt dat er nu een oplossing zou liggen,” zei ChristenUnie-kamerlid Slob. „De ministeries van Financiën en LNV hebben toegezegd op korte termijn duidelijkheid te geven, maar jonge boeren hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden. De besprekingen zitten muurvast. Die impasse moet worden doorbroken.” Van der Vlies (SGP) vindt dat de regering wel uitvoerig de problemen rond belastingen en landbouw beschrijft in een nota, maar met weinig initiatieven komt. Hij kreeg maandag van de staatssecretaris de toezegging dat deze indien mogelijk nog voor de behandeling van de landbouwbegroting over drie weken met een oplossingsvoorstel zal komen. Slob hoopt dat dat lukt. „Als dat niet zo is, moet de Kamer zelf aan de slag om een oplossing te vinden”, meent hij.


Wijn zette tijdens het debat uiteen dat het bij het overleg met jonge boeren niet alleen ging om de waardering van grond, maar ook over productiequota, waaronder de melkquota. Doordat de Europese Unie nieuwe regels heeft afgekondigd voor de melkquota, hebben boeren meer tijd om die quota fiscaal af te schrijven. Dit leidt tot een lasterverschuiving bij de boeren en maakt het volgens Wijn mogelijk om er op korte termijn uit te komen met LTO-Nederland en de agrarische jongeren. Ondanks de moeilijke financiële situatie bij de overheid staat Wijn niet helemaal met lege handen. Er is geld beschikbaar om de successie- en schenkingswetgeving te versoepelen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari