Column Swollenaer

24-11-2003 15:14 24-11-2003 15:14

Smashen

Mijn oudste dochter Esther (16) volleybalt al een aantal jaren met veel plezier bij SVI. Regelmatig ga ik bij haar wedstrijden kijken. Het is leuk om te zien om hoe ‘de ladies’ in een aantal jaren tijd het spelletje steeds beter onder de knie krijgen. In het begin speelden de dames met oogkleppen op en werd iedere bal direct over het net heen gewerkt. Nu wordt er meestal prima samengespeeld, mooie ballen opgezet en vaak ook met een fraaie smash afgemaakt.
Het is wel een beetje te vergelijken met de politiek. Ook daar is het niet zo moeilijk om een bal (lees: een politieke punt) hoog op te zetten. Maar het is wel zo plezierig als het ook daadwerkelijk afgemaakt kan worden. Dat vereist enig overzicht en samenwerking. Laat ik als voorbeeld de kleutertoets nemen. Een om meerdere redenen onzinnig idee dat om onbegrijpelijke redenen weer in het regeerakkkoord van Balkenende II is terechtgekomen. Ongeveer twee weken voor de behandeling van de onderwijsbegroting had ik me voorgenomen het voor de kleutertoets bestemde geld (1 miljoen euro) uit de begroting te halen middels een zogenoemd amendement. Twee dagen voor de begrotingsbehandeling heb ik het amendement ingediend.
Een dag later verschenen de woordvoerders van twee regeringspartijen op het Journaal met de mededeling dat ze geen kleutertoets wensten. Nu doorpakken. Op de dag van de begrotingsbehandeling kreeg ik alleen de oppositie onder mijn amendement. De regeringspartijen wilden eerst het antwoord van de minister afwachten. Prima. Zo speelden we de bal nog even rond, maar er was ook voor hen geen weg meer terug. De bal moest over het net.
Na de weinig overtuigende beantwoording van de minister ondertekenden uiteindelijk ook de regeringspartijen mijn amendement. En zo kon de beslissende smash gegeven worden. Weg kleutertoets uit de begroting 2004. Opzetten, rondspelen en afmaken. Zowel in de sporthal in Zwolle-Zuid waar SVI haar wedstrijden speelt als in het gebouw waar de Tweede Kamer vergadert.

Arie Slob

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari