NRC-Handelsblad over AO C2000

vrijdag 13 februari 2004 16:40

Uit NRC-Handelsblad, 13 februari 2004. Verslag naar aanleiding van Algemeen Overleg van 12 februari met minister Remkes over C2000.

Remkes: C2000 begint dit jaar

Het nieuwe landelijke communicatiesysteem voor hulpdiensten, C2000, wordt nog dit jaar in de meeste regio's ingevoerd. Dit heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer gezegd tijdens een debat over het nieuwe systeem, waarmee politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee met elkaar gaan communiceren.

De mankementen die in de twee proefregio's Zuid-Limburg en Amsterdam naar voren komen, worden vaker veroorzaakt door verkeerd gebruik dan door technologische tekortkomingen, zo meent de minister. De afgelopen jaren stuitte de invoering van C2000 op veel problemen. Het digitale communicatiesysteem kostte meer geld dan gepland. In plaats van 400 à 500 miljoen euro vergt de invoering ten minste 830 miljoen euro, zo constateerde de Algemene Rekenkamer afgelopen zomer.
Het systeem vertoonde al direct tal van kinderziekten. De invoeringsdatum, 1 januari van dit jaar, bleek onhaalbaar.

Het ministerie heeft nu 1 juli als streefdatum. Een beperkt deel van de regio's, waaronder Rotterdam, zal het systeem dit jaar nog niet gebruiken. Welke regio's dat nog meer zijn, wilde de minister niet zeggen.

De Kamerleden toonden zich kritisch over de haalbaarheid van de streefdatum en de problemen met het systeem. ,,Juist omdat het om veiligheid gaat, kunnen we ons daarmee geen missers veroorloven'', aldus Kamerlid Slob (ChristenUnie).

De minister gaf aan dat ook voor hem de veiligheid in de regio's doorslaggevend is. ,,De bestuurders beslissen. De planning op zich mag geen argument zijn om toch operationeel te gaan'', zei hij daarover. Het Kamerlid Van Heteren (PvdA) wil na invoering een evaluatie van het project C2000 ,,zodat er bij een volgend project niet weer onnodig miljoenen uitgegeven hoeven te worden.''

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari