Ex-verslaafden willen meer aandacht voor positie

dinsdag 11 november 2008 12:11

Een aantal ex-verslaafden hebben een petitie aangeboden aan Tweede Kamerlid Esmé Wiegman - van Meppelen Scheppink met als doel meer aandacht te krijgen voor de positie van ex-verslaafden in Nederland. De ervaring van ex-verslaafden is dat zowel bij de overheid als binnen de verslavingszorg in Nederland nog al eens de overtuiging leeft, dat verslaafden geholpen zijn wanneer ze hun gebruik ‘onder controle hebben' en geen criminele activiteiten meer uitvoeren om hun verslaving te bekostigen.

Maatregelen zoals heroïneverstrekking, methadonverstrekking en het gedogen van de verkoop en het gebruik van drugs, moeten de overlast voor de verslaafde én de samenleving beperken.

Volgens de ex-verslaafden wordt het moeilijk om met deze maatregelen een verslavingsvrij leven te leiden. Ook de verslavingszorg in Nederland is grotendeels gericht op het ‘leren leven met een verslaving'. Het idee dat verslaving een chronische ziekte zou zijn, draagt daar aan bij.

De ex-verslaafden roepen door middel van de petitie de politiek op om zich sterk te maken om het politieke beleid en de verslavingszorg in Nederland veel uitdrukkelijker gericht te laten zijn op: een volledig verslavingsvrij leven, de enige échte oplossing voor een verslaafde.

Ook willen de ex-verslaafden een serieuze gesprekspartner worden van de politiek en hen te betrekken in de politiekbesluitvorming en discussie over overheidsbeleid met betrekking tot verslavende middelen.

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Esmé Wiegman vindt dat verslaafden te veel zijn "weggeorganiseerd", en wil dat er meer wordt gedaan om ex-verslaafden aan het werk te krijgen. Zij heeft hierop aangedrongen bij minister Klink. Dit deed zij tijdens de begrotingsbehandeling Volksgezondheid afgelopen week. Minister Klink heeft toegezegd opnieuw te gaan kijken naar de medicijnverstrekking aan verslaafden.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari