Het algemeen belang; wie boeit het?

weegschaalmaandag 02 maart 2009 14:28

De geschiedenis van de verslaafdenopvang in Arnhem is beschamend. Net als de noodsprong om nu de Boei maar op slot te doen en de opvang op het land te vervolgen.

Bij geen ander gevoelig item in de stad gaat eigen belang zo voor het algemene belang. En dat algemene belang is in dit geval het feit dat er verslaafden zijn, en dat deze hulp en opvang nodig hebben. Maar opvallend genoeg stemt het stadsbestuur daar zijn besluiten primair niet op af. Steeds weer weegt dat eigen belang van burgers, maar vooral die van ontwikkelaars en ondernemers, zwaarder. Zodra er in Arnhem een locatie genoemd wordt, ontstaat er zoveel protest dat het college en de raad niet weten hoe snel ze een alternatief moeten verzinnen.

Dit leidde destijds tot de keuze voor een boot, en dus nu weer tot het uitwijken naar een landlocatie. Noodsprongen zijn het, die vragen om bezinning Veel is immers nog te onduidelijk om nu volmondig “ja” te kunnen zeggen tegen het collegevoorstel.

De locatie van het voormalig stadsarchief is opmerkelijk, want deze ligt net zo dicht bij het Cobercoterrein waar AM Wonen wil bouwen, als de plaats waar de Boei nu ligt. Daarnaast: hoe zullen de bewoners van de Verschuerwijk en de Rijnwijk reageren? Kennelijk wordt hun protest minder zwaar ingeschat en gewogen als dat van ontwikkelaars en ondernemers (OKA). Is dat eerlijk?

En dan spreken we nog niet eens over de enorme bedragen die met deze verhuisoperatie gemoeid zijn en de kapitaalvernietiging waarvan hier sprake is.

Er zal ook verantwoording afgelegd moeten worden. In de eerste instantie door het college omdat kortweg gezegd (juridische) inschattingen verkeerd gemaakt zijn, en omdat het niet in staat is boven de materie (en het individuele belang) uit te stijgen. Maar eigenlijk ook door de rest van Arnhem. Het OKA juicht, maar ten koste waarvan? De stad roept weer ach en wee, maar hoe komt dat? Is een goede verslaafdenopvang niet de verantwoordelijkheid van meer mensen dan alleen de betrokken professionals? Kennelijk vindt men van niet. Een beschamende conclusie.

 

Labels
Arnhem

« Terug

Reacties op 'Het algemeen belang; wie boeit het?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart