Het Europese verhuiscircus (2)

Europees Parlementdonderdag 05 maart 2009 11:37

"Het heen-en-weer reizen tussen de drie vestigingsplaatsen van het Europees Parlement kost jaarlijks honderden miljoenen Euro's (zie mijn vorige blog). Helaas kan het Europees Parlement dit zelf niet veranderen: de staats- en regeringsleiders beslissen hierover bij unanimiteit. Duitsland en Frankrijk hebben altijd vastgehouden aan Straatsburg. Hoe moet je dit doorbreken", vraagt Peter van Dalen zich af op zijn weblog.

Gelukkig is nu ook bij de PvdA het debat hierover begonnen. René Cuperus, vijfde op de ontwerp-kieslijst, wil zelfs dat de EP-vergaderingen in Straatsburg worden geboycot. Hij stelt voor dat de Nederlanders, Denen en Duitsers beginnen met de boycot, en dan zitten er straks alleen nog Fransen.

Ik doe graag mee aan dit debat, ik ben het gestart in mijn vorige blog. Maar laten we wel realistisch blijven. Zo'n boycot door EP-leden wordt nooit gesteund door de Duitsers. Juist zij houden, met de Fransen, vast aan het dure verhuiscircus tussen Straatsburg en Brussel. Bovendien laten boycots eigenlijk altijd en overal zien dat ze niet echt werken.

Wat dan wel doen? Eerst onze eigen regering meekrijgen! Staatssecretaris Timmermans mag van mij veel actiever optreden bij dit onderwerp. En dan: er bij de collega's in Parijs en Berlijn op blijven hameren dat juist nu in de crisis dit soort hele dure verhuizingen echt niet kunnen. En tenslotte: hen over de streep trekken en met de Duitsers en Fransen meedenken dat ze "ja " gaan zeggen tegen verhuizing uit Straatsburg. Dus: Straatsburg financieel tijdelijk compenseren voor het vertrek van het Parlement. En na het vertrek uit Straatsburg de stad nog regelmatig noemen en roemen vanwege z'n belangrijke bijdrage aan de verzoening na de Tweede Wereldoorlog.

Dus geen boycot van de EP-zittingen, wel een actievere inzet vanuit ons land om te komen met oplossingen. De PvdA moet beginnen bij de eigen Staatssecretaris!

 

Labels
Eurofractie
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Het Europese verhuiscircus (2)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart