Märklin onder curatele: nou is het crisis!

1014914dinsdag 03 maart 2009 22:17

Wat een schrik! Vlak voor het reces kwam het bericht dat Märklin zichzelf heeft aangemeld voor een zogenoemde Insolventieprocedure. Ze kunnen hun schulden niet meer herverzekeren en zijn daarmee dus slachtoffer van de kredietcrisis. Ik had bijna een spoeddebat aangevraagd…

Het was de laatste donderdag voor het reces. Tijdens de regeling was er weer heel wat voorbij gekomen en de voorzitter vroeg of nog iemand wat wilde regelen, anders was het klaar. Ik deed aarzelend een stap naar voren maar bleef toen stilstaan. De voorzitter zag dat en vroeg of ik nog iets wilde zeggen wat ik toen zei het aarzelend ontkende. Na afsluiten van de regeling ben ik uiteraard naar Gerdi toegelopen en heb met een stalen gezicht gezegd dat ik aarzelde over een spoeddebat over Märklin. Ze keek me onderzoekend aan en schoot toen in de lach. Onze griffier ging er echter gelijk op door dat het toch nog weer goed zou komen met Märklin, want er kwam een doorstart. Leuk natuurlijk maar niet echt serieus.

Wat wel curieus is, is dat een 150 jaar oud bedrijf, wat al heel wat stormen heeft doorstaan, dus ineens het vertrouwen van een bank niet meer krijgt. Het overnieuw afsluiten van een bedrijfskrediet stuitte op bezwaren van de bank. En dat terwijl de omzet niet slechter was geworden. Een voorbeeld wat mijns inziens het stomme en starre van de huidige financiële wereld maar weer eens aantoont.

Gelukkig stond in de laatste vakbladen die ik rustig kon lezen tijdens het reces ook al weer geruststellend nieuws dat men in Duitsland hard bezig is een oplossing te maken. En dat is het mooie van die bij hun aanwezige Insolventieprocedure. Voor zover ik weet is dat in Nederland nog niet actueel maar is er wel een voorstel voor ingediend. Het gaat bijvoorbeeld veel verder als de gewone surseance van betaling. Er wordt gelijk gezocht naar mogelijkheden om door te starten. Er wordt naar andere financiers gezocht om eventuele gaten in de financiële weerbaarheid te dichten. Kortom: niet een bloot verkopen van het eigendom of een sterfhuisconstructie, maar juist gericht op herstel en continuïteit. En ik vraag mij dus af of wij in Nederland ook niet heels snel die kant op moeten, juist ook als tegenwicht als banken moeilijk doen over de kredietverlening.

Kijk, ik denk dat het op zich logisch is dat bedrijven minder makkelijk krediet krijgen want volgens mij kregen de bedrijven dat, wat generaliserend gezegd, te gemakkelijk. Maar het moet niet doorslaan. Zo hoorde ik bijvoorbeeld dat de bouwwereld last heeft van de banken bij nieuwbouwprojecten. Gebruikelijk is dat een project daadwerkelijk van start gaat als er een bepaald percentage woningen is verkocht. Maar ja, we weten allemaal dat de verkopen op dit moment wat minder hard lopen. En dan is het natuurlijk wel heel ontzettend zuur, en volstrekt fout, als een bank zijn krediet terug trekt uit een project terwijl het aantal verkochte woningen wel toegenomen is. Zo zie je maar weer, zo'n reces brengt weer hele nieuwe ideeën met zich mee! Nu nog uitwerken...

ernst

Labels
Ernst Cramer

« Terug

Reacties op 'Märklin onder curatele: nou is het crisis!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart