Het kennen

vrijdag 06 maart 2009 13:42

Nog 362 dagen

In het verleden heb ik cursussen en lessen filosofie gegeven en één van de basische onderwerpen die dan aan bod komt is Epistemologie, de tak van de filosofie die zich bezig houdt met het kennen. Wat is kennis, hoe zeker kan het zijn en hoe komen we er aan?, zijn een paar hoofdvragen.

Wat betreft de fundering van onze kennis zijn er twee hoofdstromingen. Ten eerste de mensen die één (of meerdere) zekerheden hebben en op die zekerheden hun andere overtuigingen funderen. Ten tweede de stroming die onze kennis ziet als een ‘web van overtuigingen'. Er zijn daarin geen zekerheden. De mate van zekerheid van overtuigingen is afhankelijk van andere overtuigingen die je hebt. Mijn overtuiging dat olifanten niet kunnen vliegen is afhankelijk van de overtuigingen dat ze erg zwaar zijn en geen vleugels hebben, dat gewicht het moeilijk maakt om te vliegen, en dat vleugels nodig zijn om te vliegen. Ik weet dat ze zwaar zijn omdat mij dat verteld is, ik erover gelezen heb en de kraan zag vorige week die arme Annabel omhoog moest tillen. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan in het inpassen van de eerste overtuiging in het totale web.

In de politiek zie je een parallel aan deze twee stromingen binnen de ken-leer. Je hebt partijen die een vast fundament hebben en partijen die continu op zoek zijn naar hun zekerheden binnen het totaal van hun overtuigingen. Die staan dus op geen enkel moment vast. Zowel de PvdA als de VVD zijn recentelijk in discussie geweest over hun beginselen. Verschillende populistische partijen laten zich enkel leiden door wat zij denken dat een meerderheid kan krijgen. Wat ben ik dan blij dat de ChristenUnie zo duidelijk is over de bron van haar kennis en de basis van haar politiek! Die is niet afhankelijk van de waan van de dag en de verschillende visies van mensen. Natuurlijk verschillen de ChristenUnieleden soms van mening over praktische zaken. We kunnen elkaar echter altijd terugvinden aan de basis, het fundament van onze politiek: De Bijbel, Gods Woord.

Het zekere fundament: Gods Woord

Is dan ook misschien wel hét argument voor een keuze voor de ChristenUnie volgend jaar, en nummer 4 in de serie.

 

Labels
Stadskanaal

« Terug

Reacties op 'Het kennen'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 21-01-2015 03:31 Quote
In 1958 begeleidt Replica Horloges de onafhankelijke horlogemaker Breitling de groei van vervoer door de Replica Horloges Nederland lucht door een zeer nauwkeurige horloge, schokbestendig, waterdicht en anti-magnetische benoemde iwc replica Transocean marketing. Op het moment is dit automatische model hard op weg een vlaggenschip van het merk, profiteren van alle de knowhow verworven ten dienste van lucht-en ruimtevaart. Met zijn sobere en geraffineerde esthetiek, het beleeft snel een groot succes en de groei van transatlantische reizen.
Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart