Tradities

maandag 09 maart 2009 13:46

 Nog 359 dagen

Afgelopen weekend ben ik naar de musical Anatevka geweest, die werd opgevoerd in ‘ons' theater Geert Teis. Het is een indrukwekkend verhaal - en ook voortreffelijk uitgevoerd - over een Russisch Joodse gemeenschap aan het begin van de vorige eeuw. De hoofdpersoon, Tevje, een vader van 5 dochters, wordt door zijn dochters en hun geliefden gedwongen na te denken over de houdbaarheid van de tradities binnen zijn gemeenschap. Ze kiezen namelijk elk een man die niet aan de traditionele voorwaarden van de partnerkeuze voldoet, niet door de ‘koppelaarster' bijeen gebracht, niet van goede komaf, niet lokaal, niet joods. De arme Tevje ziet zich tot drie maal toe gesteld voor een keus tussen (het geluk van) zijn dochters en de traditie.

Tradities zijn een groot goed binnen een gemeenschap. Ze kunnen houvast bieden, geven extra waarde aan evenementen, geven bepaalde gebeurtenissen extra cachet. Het geluid van kerkklokken en kerkorgels heeft toch wat bijzonders. Ze zijn na zovele honderden jaren traditioneel verbonden met de Kerk. Persoonlijk vind ik de witte tenue's op het Wimbledon-tennistoernooi ook bijzonder, evenals de wedstrijd Ajax-Feyenoord, hoewel beiden nauwelijks nog een topclub te noemen zijn (grapje). In het gezin kan een terugkerend evenement als het optuigen van de kerstboom ook iets zijn om naar vooruit te zien, door de vele goede herinneringen van eerder.

Het gevaar van tradities is dat ze een verplichtend karakter krijgen. Iets dient op een bepaalde wijze of tijd te gebeuren ómdat het altijd zo is gegaan. Als dat het enige argument voor een actie is en er zijn er meerdere - goede - tegen, is het misschien tijd om het te gaan heroverwegen of er tenminste kritisch naar te gaan kijken. Ik ben het niet op veel punten met Nietzsche eens, maar op dit punt wel. De komende tijd gaat Stadskanaal misschien afstand doen van een traditie: We hebben sinds het ontstaan van de gemeente 40 jaren terug altijd een burgemeester van CDA (en voor de fusie: CHU)-huize gehad. Voor het eerst heeft de Stadskanaalster raad inbreng in de benoeming. Dat is al een breuk met de traditie. Vanavond* stelt de raad het profiel vast waarin staat dat kwaliteit boven politieke kleur gaat. Tijd voor een goede ChristenUnie kandidaat? U kunt binnenkort solliciteren.

Stadskanaal verdient een goed bestuur.

De zevende reden om ChristenUnie te stemmen.

* vanaf 19.30 in de raadszaal in het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de vergadering vanaf de publieke tribune mee te maken!

 

Labels
Stadskanaal

« Terug

Reacties op 'Tradities'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 21-01-2015 03:30 Quote
Onafhankelijke Zwitserse Replica Horloges horlogemaker Breitling heeft onthuld een mooie evolutie van zijn Namaak Horloges beroemde Transocean horloge die dit jaar in een zeer zuiver ontwerp van versie retourneert, drie verder breinld Rolex Replica zonder knop kleine seconde met grote datum dubbel raam, dat de heren verleiden zal die de dames met haar zaak 38 mm. Met een voorkeur voor gevlochten stalen armband die is het volkomen eens met haar vintage look.
lijka
Geplaatst op: 03-11-2015 07:16 Quote
すべてルイ・ヴィトンの財布のレディースはすべて1百余りを上回ったから部品を組み合わせるので、百個以上と製作工程、かつ大量の人力の物資を消費して苦心して造ってなりに行きます。ヴィトンコピーこのように重い工程はその上天然自然の物より勝る手作業の芸術が全部ルイ・ヴィトンの財布のレディースを体現していて流行する慎重で巧みで完璧な芸術に対して味わいを作ります。ルイ・ヴィトンの財布のレディースは歴史の流行の舞台に上がる以来、無数な高級な名高い人たちのレディース所の愛顧に、よく合うとの風格はいつも体現していてそんなに女性の独立して、強靱で、バッグコピー言いふらす個性的な風采を表現します。
ルイ・ヴィトンの財布の紳士
  そのため、ルイ・ヴィトンの財布のレディースはすべての財布のブランドをすべて負かして、激しい競争する贅沢品の財布の市場の上で、それぞれの貴族の名高い人たちはすべていっそう眼光をルイ・ヴィトンの財布のレディースに傾きを願って、その仕事はと設計して完璧な追求上層の社会を体現している中に声望の族の高級で高尚・上品な流行に対する追求に対して高尚な流行する個性と味わいます。多くの高級な品物の商店はすべてルイ・ヴィトンの財布のレディースが多いその財布のブランドの中が最も圧倒性勢力の1つの贅沢な装飾のブランドヴィトンコピーがあるのだと表します。
Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart