Twee primeurs

dinsdag 10 maart 2009 13:48

 Nog 358 dagen

Laat ik vandaag mijn dagboekbijdrage wijden aan een nabeschouwing van de raadsvergadering van gisteravond.* Het was een bijzondere avond met feitelijk 2 vergaderingen in één. We begonnen met een ingelaste raadsvergadering waarin de raad in gesprek ging met de Commissaris van de Koningin Van den Berg over de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Aansluitend vond een commissievergadering plaats. Beiden waren een primeur. Niet eerder was een commissaris deze periode in onze raad te gast geweest en tevens was het de eerste raadscommissie.

Over de profielschets was iedereen het snel eens. Alle fractievoorzitters zeiden zich er volledig achter te kunnen scharen. De commissaris had nog een achttal vragen aan de raad. Bijvoorbeeld of in het geval dat er een man of een vrouw, een autochtoon of een allochtoon gelijke geschiktheid voor de functie zouden hebben wij voorkeur voor één van beiden zouden hebben. Het antwoord was duidelijk: De beste. Die wil Stadskanaal. Of dat nu een man, een vrouw, een Knoalster, een Turk of een Fries is. De beste. Die willen we. De antwoorden vanuit de raad waren naar tevredenheid voor de commissaris en de zoektocht kan worden begonnen.

Omdat de profielschets het enige punt van de raadsvergadering was, kwamen we na een uurtje aan bij de commissievergadering. Die was nog wat onwennig. Een andere voorzitter, maar de zelfde mensen. Een andere opzet, maar de zelfde toon. Het was de bedoeling om een commissie te installeren voor informatievoorziening en om op een minder formele wijze met elkaar te kunnen spreken. Het mondde echter meteen uit in een politiek debat, waarbij uitsluitend de fractievoorzitters het woord voerden. Het was niet een open discussie maar een uitwisseling van standpunten. Dat was een tegenvaller. Alhoewel, het is misschien niet het moment om na één vergadering meteen conclusies te trekken over de gang van zaken in komende commissievergaderingen, maar we hadden het bij de installatie eigenlijk al een klein beetje voorspeld. De ChristenUnie vindt het een goed idee dat er ‘met de benen op tafel' gesproken kan worden en op een meer ontspannen wijze gecommuniceerd kan worden tussen raad, college en belanghebbenden. Alleen doe dat dan buiten de raadszaal, of niet met zijn allen. Nodig mensen (belanghebbenden, ambtenaren) uit, of ga naar ze toe in kleine groepen. Het lijkt nu uit te lopen op een quasi-raadsvergadering, en dat is nooit de bedoeling geweest. Dit lijkt erg veel op de commissie die afgeschaft werd in de vorige raadsperiode vanwege de te geringe toegevoegde waarde.

Er werd gisteren gesproken over de evaluatie van het bestuursakkoord en het bestuurskrachtonderzoek. Ook was er een rondvraag, met daarin twee vragen van collega Ingrid Sterenborg die vroeg naar de lichtmasten die niet meer vervangen zouden worden en naar de status van de ‘hoektondes' waarover na een verloren rechtszaak wat onduidelijkheid is. Het eerste ontkende wethouder Bessembinders en het tweede zullen we het snel over hebben.

De bespreking van het bestuurskrachtonderzoek is voor de ChristenUnie eigenlijk mosterd na de maaltijd, omdat er al verdere ontwikkelingen hebben plaats gevonden. Hans Wubs bracht dit naar voren. En gisteravond gaf de burgemeester toe, dat hij achteraf bezien begrip kon hebben voor onze moeilijkheden met de gang van zaken omtrent het bestuurskrachtonderzoek en het besluit tot samenwerking met Vlagtwedde en Bellingwedde. Dat was toch opmerkelijk.

Het bestuursakkoord is een overeenkomst tussen de collegepartijen. Daar zijn wij geen deel van. Toch hebben wij het college nog maar eens meegegeven dat we het zouden waarderen als ze hun eigen planning en onze termijnagenda wat strikter zouden willen volgen. Er is door het vele uitstel een beste lijst met plannen voor 2009 en 2010. We zijn benieuwd hoeveel ze daarvan waar kunnen maken. Onze fractievoorzitter noemde het symptomatisch dat we de evaluatie van het bestuursakkoord een half jaar na verschijnen en met nog minder dan een jaar voor de verkiezingen te gaan, pas bespreken.

Al met al is de avond redelijk snel omgevlogen. Met twee primeurs, één in de vorm van het bezoek van de Commissaris, de ander in de vorm van een nieuwe opzet van vergaderen. Alhoewel, nieuw?

Thuis in én buiten het gemeentehuis

Reden nummer 8 om ChristenUnie te stemmen volgend jaar.

*Mensen die geïnteresseerd zijn in eerdere nabeschouwingen kunnen hier terecht.

 

Labels
Stadskanaal

« Terug

Reacties op 'Twee primeurs'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 21-01-2015 03:30 Quote
Onafhankelijke Zwitserse Replica Horloges horlogemaker Breitling heeft onthuld een mooie evolutie van zijn Namaak Horloges beroemde Transocean horloge die dit jaar in een zeer zuiver ontwerp van versie retourneert, drie verder breinld Rolex Replica zonder knop kleine seconde met grote datum dubbel raam, dat de heren verleiden zal die de dames met haar zaak 38 mm. Met een voorkeur voor gevlochten stalen armband die is het volkomen eens met haar vintage look.
Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart