'Europa moet moreel leiderschap tonen in crisistijd'

europarlement2donderdag 19 maart 2009 13:08

De huidige ‘globaliseringcrisis' is de kans voor Europa om ‘moreel leiderschap' te tonen. Het patroon van schulden maken en snelle welvaart moet nu doorbroken worden, zei Eerste Kamerlid Roel Kuiper dinsdag tijdens het jaarlijkse Europadebat met de regering. In deze crisistijd zal de ware aard van Europa blijken, aldus Kuiper. Nu zal blijken of de lidstaten er echt voor elkaar zijn - ‘juist nu het moeilijk is' - of dat Europa 'toch meer een calculerende belangengemeenschap' is.

Welvaart is volgens de ChristenUnie-senator weliswaar een zegen, maar niet het belangrijkste doel.  "Het belangrijkste is dat we weer in evenwicht komen, dat de balans wordt gevonden tussen economie en duurzame ontwikkeling."

Moreel leiderschap
Er is volgens Kuiper nu behoefte aan ‘moreel leiderschap'. Vooral nu het patroon van schulden maken en op korte termijn veel welvaart genereren doorbroken moet worden. Deze kentering moet juist in Europees verband plaatsvinden. Kuiper ziet dat lidstaten hun eigenbelang door de crisis voorop zetten. "Het heeft er alle schijn van dat de interne markt die Europa zou moeten verbinden, Europa nu verdeelt. Zolang het economisch goed gaat en er wederzijds voordeel valt te behalen, is het niet moeilijk Europeaan te zijn. Is Europa uiteindelijk toch meer een calculerende belangengemeenschap?"

Ware aard
Kuiper wees erop dat politiek nu juist de kunst is van het ‘samenbrengen van mensen rond bepaalde doelen'. "Overheden en samenlevingen bestaan om mensen in staat te stellen elkaar te helpen en er voor elkaar te zijn, juist als het moeilijk is. Als het alleen het economische is dat ons dán weer bindt en dán weer verdeelt, hebben we een armzalig Europees politiek leven. Op dit moment doet zich dus de vraag voor naar de ware aard van Europa en van de Europese politiek."

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20090317_Bijdrage_EK_Europadebat_Kuiper71,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Crisis
Eerste Kamer
Roel Kuiper

« Terug

Reacties op ''Europa moet moreel leiderschap tonen in crisistijd''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart

Geen berichten gevonden