Of is dat nu politiek?

DSCN2295vrijdag 20 maart 2009 13:44

Neem nu een commissievergadering:

De verantwoordelijke wethouder heeft met zijn medewerkers weer een rapport opgesteld, al snel een pagina of 80, vol met vaak onbegrijpelijke tekst, rijk voorzien van tabellen, grafieken en plaatjes. De fracties krijgen het tijdig toegestuurd en gaan aan de slag met de bestudering. Verzinnen listige vragen of opmerkingen, zetten die op papier en lezen die voor in de commissie vergadering.

De verantwoordelijke wethouder heeft geen idee wat hem te wachten staat, hoort alle politieke partijen aan, moet ondertussen snel aantekeningen maken van de gestelde vragen en heeft dan 5 minuten om deze te beantwoorden in de eerste ronde. Wanneer de wethouder er per ongeluk of express er ééntje laat liggen, dan herinnert de voorzitter hem er wel aan, dat de vraag nog onbeantwoord is.

Waar ik nu begrip voor heb is dat de wethouder ook niet alles kan weten en ook niet overal direct op kan antwoorden. Waar ik geen begrip voor heb, is dat zo'n wethouder dan een nietszeggend antwoord geeft of een antwoord dat alles beantwoord behalve de gestelde vraag.

Laat ik een simpel voorbeeld geven:

Eerste ronde.
De vraag was: waarom zijn de bewoners niet geïnformeerd.
Antwoord: ik zal de bewoners informeren.

Tweede ronde.
Geachte wethouder: u heeft de vraag van onze fractie nog niet beantwoord.
Antwoord: ik heb u toegezegd, ik zal ze informeren.

Prima dat hij de bewoners gaat informeren, maar dat was de vraag niet! Zo iets heet in gewoon Nederlands: iemand met een kluitje het riet in sturen.

Of is dat nu politiek?

Je kunt toch gewoon eerlijk zeggen: " sorry ik weet het niet of ik ken de achtergrond niet, we gaan het voor u uitzoeken, we komen er nog op terug."
Je loopt dan natuurlijk het risico dat jouw voorstel of programma niet als een hamerstuk door de commissie komt. Maar wanneer je zeker weet dat er echt een eerlijk antwoord komt en de vraag heeft nu ook weer niet de hoogste importantie, dan kan je best instemmen en ga je niet onnodig de zaak vertragen.

Vertrouwen mag er best zijn: maar dan wel van twee kanten!

Labels
Maassluis

« Terug

Reacties op 'Of is dat nu politiek?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart