Eerste politieke wandeling een feit

20090328_politiekewandeling_ernstcramerzaterdag 28 maart 2009 17:47

Als eerste in een reeks van Politieke Wandelingen door alle provincies zijn we vandaag in de Stille Kern bij Zeewolde geweest. Via Anne Hofstra, boswachter bij Staatsbosbeheer die ik goed heb leren kennen in de loop der jaren, heeft Kees Tadema een mooie wandeling georganiseerd. En hoewel het pijpenstelen regende viel de tocht toch niet in het water. Een impressie…

Bij het opstaan zagen we het al: het weer was verschrikkelijk. Na contact met een paar mensen had ik echt het idee dit wordt niks. Kees Tadema was al onderweg en die had het idee om eerst maar eens bij elkaar te komen en dan verder te zien. Aangekomen bij de Zevenhorst, het onderkomen van Staatsbosbeheer waren daar al een drietal mensen aanwezig, Anne, Jos en Femke, die ons uitleg gaven over de ontwikkeling va het Horsterwold en het Oostvaarderswold. Dit laatste moet een nieuw gebied worden tussen het Horsterwold en de Oostvaardersplassen in.

Na de uitleg en de eerste koppen koffie zijn we met pakweg 15 man toch op pad gegaan. We hadden goeie schoenen aan, paraplu's en regenjassen: we konden tegen een stootje. Het startpunt was op een bult die nog maar pas in de Stille Kern is aangelegd. Een langzaam oplopende heuvel maakt het gebied toegankelijk voor rolstoelers en scootmobielen. Moet er nog wel wat aan de inrichting gebeuren, maar ben je eenmaal boven dan heb je een adembenemend uitzicht op het gebied. Een gebied met veel water, bosontwikkeling, in de verte een kudde paarden. Later, toen we door het gebied aan het struinen waren, kwam de kudde ook nog heel dichtbij. Nieuwsgierig naar wie er binnen hun territorium liepen. Na de bult afgedaald te zijn hebben we dwars door het gebied gelopen. Hoewel het aardig drassig was is het toch wel goed te lopen. Een tocht langs discussies over al dan niet slordig omgevallen bomen, paarden die de begroeiing alleen maar kapot maken net zoals in de Oostvaardersplassen, waarom de meidoorn zo belangrijk is in een groeiend bos. Waarom sommige bomen wel ontbast worden en andere weer niet.
Maar ook een tocht waarin we gesproken hebben over zin en onzin van grondaankopen voor de natuur, het belang van zorgen voor biodiversiteit, voldoende recreatiegebieden voor de grote stad. Waarom robuuste natuur meer oplevert dan kleine strookjes, of je grote grazers nu wel of niet moet bijvoeren, hoe je het Markermeer gezonder kan maken en combineren met woningbouw. Vliegveld Lelystad, de kredietcrisis, of je het druk hebt als Kamerlid en het nut van werkbezoeken. Wat mij betreft dus precies waar zo'n wandeling voor bedoelt is. Kijken in een bijzonder gebied, en ondertussen praten over wat mensen bezig houdt, zich zorgen over maken, of juist goed vinden. Ik heb mij kostelijk vermaakt.

Teruggekomen op de Zevenhorst hebben we goed na zitten praten onder het genot van een heerlijke kop soep waar Staatsbosbeheer voor gezorgd had, en ons meegenomen brood. Een dag om door een ringetje te halen, alhoewel die wel wat nat begon. Maar allengs werd het wat droger en 's middags brak zelfs de zon door. Hennie en ik zijn toch nog weer even naar die uitkijkbult gelopen en hebben daar wat foto's gemaakt. 's Morgens had ik de camera thuisgelaten, bang dat ie nat zou regenen. Verbaas u er dus niet over als op de foto's van de Stille Kern de zon schijnt...

Ernst

Zie hier de foto's van de wandeling zelf en kijk hier voor de zonnige foto's  voor zonnige foto's van het gebied.
En zie hier de video met wat de deelnemers ervan vinden.

 

Labels
Ernst Cramer

« Terug

Reacties op 'Eerste politieke wandeling een feit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart