Piketpaaltjes (120)

bannerszaterdag 28 maart 2009 20:48

Stadshart slaat deuk in economische crisis - Somalische piraten (feuilleton) - Het is u misschien ontgaan, - Hoeven volksvertegenwoordigers niet te reflecteren?

Stadshart slaat deuk in economische crisis.
Ik weet niet wie het verzonnen heeft, maar hij heeft wel de erepenning (met logo) van de stad Almere verdiend. Onder het aantrekkelijke motto 'Shop till you drop' worden vriendinnen uitgenodigd zich op 28 maart tot vier uur in de middag wild te winkelen in het Stadshart en daarbij de kans te lopen cadeaucheques ter waarde van 1500 € te winnen. 

Ik zal u vertellen waarom ik dit een sluw voorstel vind:

  • Er worden geen echt- of anderszins gemengde paren uitgenodigd, want mannen houden zoiets niet vol.
  • Er worden speciaal vriendinnen uitgenodigd omdat die elkaar zo leuk kunnen opjutten bij het uitgeven van geld.
  • Er wordt gesproken over cadeaucheques die je kunt winnen, maar er worden geen voorwaarden genoemd; moet je veel besteden? Slim besteden? Alleen maar opvallen?
  • Er wordt ook niet verteld hoeveel koppels vriendinnen die cheques kunnen winnen.
  • Er wordt wel gezegd dat, hoe langer je blijft hoe groter de kans is dat je door een paparazzifotograaf wordt vereeuwigd.
  • Er wordt ook verteld dat je een winkelkarretje krijgt om je aankopen in te transporteren, want men wil geen gedoe met de arbeidsinspectie natuurlijk. 

Kortom, het cynisme straalt af van deze actie en het zal u dan nu ook wel duidelijk zijn, waarom ik in de eerste regel niet gezegd heb 'hij (of zij)'. Zo'n actie kan alleen door een man zijn verzonnen die geen, of teveel, ervaring heeft met vrouwen. 

Voor deelneemsters aan deze uitputtingsslag heb ik nog een nuttige tip. U loopt een goede kans dat u na deze winkelexpeditie een maand huisarrest krijgt van uw partner, gekoppeld aan een bezoekverbod voor uw vriendinnen. Om dan de tijd door te komen is een rustig borduurwerkje nooit weg. Het leuke is dat u het borduurpatroon op de foto nog tijdens uw uitspatting kunt aanschaffen. In de stille tijd die dan volgt, kan het helpen om de herinnering aan een glorieuze dag levend te houden.

 

  


 

Somalische piraten (feuilleton)
De laatste weken maakte ik me wat ongerust over de situatie van de Somalische piraten. Ik vroeg me af of hun bedrijf misschien ook door de recessie was geraakt. Dat zou gemakkelijk kunnen, want ik heb ergens gelezen dat het scheepvaartverkeer door het Suezkanaal met 20% zou zijn afgenomen. Ik heb dus wat zitten googelen[1] om te zien of deze dynamische ondernemers nog wel actief waren op de markt. Gelukkig viel dat mee. Er wordt nog wel geënterd en gekaapt in de Somalische kustwateren, ondanks de economische recessie en de hausse in oorlogsschepen die proberen deze kleine ondernemers het leven zuur te maken. Een NAVO smaldeel[2] bestaande uit Duitse, Nederlandse, Noorse, Deense, Spaanse, Portugese, Canadese en Amerikaanse schepen voegt zich in maart bij Operatie Atalanta van de Europese Unie, die al sinds december voor de kust van Somalië patrouilleert. En alsof dit nog niet genoeg is om de vis uit zee te drijven, hebben ook Rusland, Japan, China en India daar hun eigen vlooteenheden rondhangen[3]. En, laten we vooral de Zwitsers niet over het hoofd zien, die dan wel geen marine hebben, maar wel soldaten die ze meesturen op koopvaardijschepen. Af en toe worden er ook piraten opgepakt en weer losgelaten. Toch, alles bij elkaar genomen lijkt er toch een zekere dip in de handel te zijn ingetreden. Gelukkig is dat maar tijdelijk begrijp ik van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, die verwacht dat de piraten binnenkort weer actiever worden als het moessonseizoen afloopt. Van november tot en met februari maakt de NO-moesson in die streken de zeeroverij namelijk minder aantrekkelijk[4]. Dus, als het lukt om Bos en Balkenende weer wat van de voorpagina's te verdrijven zien we binnenkort wel weer de piraten in onze pers opduiken. 

Het doet mij genoegen te constateren dat de piraten niet alleen vijanden hebben. Je zou het haast denken als je alleen maar kijkt naar al die marineschepen. Gelukkig hebben ze ook verdedigers en behoorlijk illustere ook. De nieuwe voorzitter van de  Afrikaanse Unie (AU) en president van Libië, Moamer Kadhafi bijvoorbeeld heeft de piraterij voor de Somalische kust verdedigd. Hij beweert dat de zeeroverij rond de Hoorn van Afrika 'een reactie is op hebzuchtige Westerse naties, die op illegale wijze de wateren van Somalië binnendringen en exploiteren. Het is geen zeeroverij, maar zelfverdediging. Het is het verdedigen van het voedsel voor de kinderen van Somalië. Als zij (de Westerse landen) niet op een eerlijke manier met ons willen samenleven; het is onze planeet en zij kunnen vertrekken naar een andere planeet'[5]

Daarmee is zijn voorraad goede ideeën nog niet uitgeput. Hij is ook van plan bij de Europese landen schadevergoeding te vragen voor de kolonisatie van Afrika. Je kunt je afvragen of hier wellicht een goede reden voor zou kunnen zijn. Je kunt je ook afvragen of een goede reden goed genoeg is voor de betrokken landen om reparatiegelden in dezelfde put te gooien waarin al zoveel ontwikkelingshulp is verdwenen. Maar je mag je vooral afvragen waar een Arabier, lid van een volk dat heel Noord-Afrika heeft veroverd, de oorspronkelijke bevolking heeft onderdrukt, het daar bloeiende christendom praktisch heeft uitgeroeid en hartstochtelijk slavenhandel heeft bedreven ten zuiden van de Sahara en bovendien nooit weer is weggegaan, de brutaliteit vandaan haalt om zulke taal uit te slaan.



Het is u misschien ontgaan,
blauwalgmaar er is een werkzame manier ontdekt om cyanobacteriën te bestrijden. Niet door hotemetotums aan één of andere universiteit, maar door negen Eindhovense scholieren. Dit gebeurde in het kader van de First Lego League, een internationale techniekwedstrijd voor jongeren, waarbij oplossingen voor klimaatproblemen moesten worden bedacht. Deze jongelui besloten de strijd aan te binden met de eencellige micro-organismen die onder de naam blauwalg het plezier van zwemmers bederven en voor reukoverlast zorgen in de havenkom van Almere. Ze kwamen op het idee om hiervoor de waterzuiverende zaden van de Moringa Oleifera[6] te gebruiken. Deze boom komt voor in de tropen en subtropen[7]. Op de Universiteit van Wageningen is vervolgens dit idee uitgeprobeerd en het werkt. Voorlopig denken de onderzoekers nog niet dat het een wondermiddel is, want je hebt er behoorlijk grote hoeveelheden van nodig. Maar in de tropen zou het op kleine schaal wellicht goed kunnen werken. 

Enkele Moringa-Oleifera bomen

Door natuurlijke nieuwsgierigheid gedreven heb ik eens opgezocht wat voor een boom die Moringa Oleifera eigenlijk wel is. Op funx.nl vind ik dan het volgende: 'De Moringa Oleifera is een soort wonderboom[8]: hij groeit snel op arme, kale grond en na een jaar kan je er al volop blaadjes, peulen en bloemen van plukken; alles is eetbaar en bovendien gezond en voedzaam. Zo barsten de bladeren van vitamine A en C, ijzer, calcium en kalium. Je kunt ze koken als spinazie of er thee van trekken. Ze zijn zelfs geschikt als medicijn en de zaden worden gebruikt om water te zuiveren van bacteriën. In de producten zit nauwelijks vet, maar wel veel eiwitten. En dan halen bomen ook nog het broeikasgas CO2 uit de lucht. Moringa Oleifera bezit een enorme groeikracht. In het eerste jaar kan hij al een hoogte van 3 meter bereiken. De bladeren en vruchten zijn dan ook gelijk te gebruiken. Moringa kan 12 meter hoog worden'. Dat liegt er niet om en ik kan het dan ook niet laten een paar plaatjes te reproduceren die een indruk geven van de buitengewone nuttigheid van deze boom. 



'Nou, dat was aardig als informatie', denkt u misschien, 'maar wat hebben wij er aan in Almere dat uit de klei getrokken is?' Ik doe maar een suggestie. Waarom planten we ze niet aan de gouden stranden van Almere, in plaats van de waaibomen die daar nu staan. Als er dan weer eens blauwalg in onze richting wordt geëxporteerd door de overburen in Gooi & Eemland, kunnen de badgasten ter plekke het probleem aanpakken. 

Hoeven volksvertegenwoordigers niet te reflecteren?
Tegen de achtergrond van de openbare conferentie van de Tweede Kamer over haar eigen werkwijze schrijft Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, in een artikel in het ND[9] dat dit niet nodig is. Hij merkt onder andere op dat Domela Nieuwenhuis en Groen van Prinsterer in hun tijd even vreemde eenden in de parlementaire vijver waren als, zeg maar, Wilders en Agnes Kant nu. Hij eindigt zijn stuk met 'Parlementaire reflectie is per definitie onparlementair. De Tweede Kamer is geen eenheid, met gedeelde belangen en verantwoordelijkheden. De Kamer is een podium waar politieke partijen strijd leveren, compromissen afdwingen en mensen enthousiasmeren voor de politiek. Elke partij moet hierin een eigen weg kiezen, een eigen vorm van optreden en een eigen toon van discussiëren. Alleen op deze manier kan de Tweede Kamer een echte volksvertegenwoordiging zijn.

Ik kan zijn opvatting delen dat de Tweede Kamer geen eenheid is, evenmin als een Gemeenteraad dat is[10]. Dat ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, zal ook bij niemand vreemd overkomen. Maar wil dat zeggen dat een volksvertegenwoordiger helemaal niet gebonden is aan conventies, bijvoorbeeld op het gebied van wellevendheid, taalgebruik, respect voor collega's, tegenstanders en mensen in het algemeen? Is het lidmaatschap van Kamer of Raad een vrijbrief voor de hufterigheid die we daarbuiten willen bestrijden? Zou dat bevorderlijk zijn om in gemeen overleg de beste belangen van het land of de stad te dienen? Ik dacht het niet! Het lijkt mij ook een weinig democratische opvatting, want het komt er in feite op neer dat je geen (terechte) kritiek van anderen op je optreden wilt aanvaarden. Blijkbaar moet jouw haan op de top van de mestvaalt kunnen kraaien zo hard en zo vals als hij wil. 


   Jelte Huizenga

 


[1] Dat googelen alles met techniek en weinig met hersens te maken heeft, blijkt wel uit het opmerkelijke feit dat op websites over piraterij advertenties staan over veilig investeren in scheepvaartaandelen.

[2] Toen u deze opsomming las heeft u zich vast afgevraagd hoe smal een deel moet zijn om nog 'smaldeel' te mogen heten. Ik heb het even voor u nagezocht: Smaldeel is een oude en typisch Nederlandse benaming voor een gedeelte van de oorlogsvloot ook wel aangeduid als 'eskader', in omvang variërend van 3 tot niet meer dan 10 schepen. De betekenis is 'onderdeel of gedeelte van' en de term wordt niet alleen bij de marine, maar ook bij de luchtmacht gebruikt.

[3] Op huffingtonpost.com  kwam ik de vraag tegen, waarom die vloten in de Indische Oceaan rondhangen om piraten te beletten hun beroep uit te oefenen, in plaats van de haven van New York binnen te varen om de piraten op Wall Street te vangen. Een goede vraag?

[4] (novum/ap/tw) 20/02/09 13u38

[5] Daily Nation, February 5, 2009

[6] Blijkbaar worden we allen geacht de boom onder deze naam te kennen, want een Nederlandse naam heb ik niet gevonden.

[7] Toch enigszins teleurstellend dat mevrouw Molina zelf niet op het idee gekomen is.

[8] Over wonderboom gesproken. In Exodus 15 staat het verhaal dat Israël, na de Rode Zee te zijn doorgetrokken bij Mara aankwam, waar ze water hoopten te vinden, maar: '23 Toen kwamen ze in Mara. Het water van Mara konden ze echter niet drinken, zo bitter was het; vandaar ook dat die plaats Mara heet. 24 Het volk begon zich bij Mozes te beklagen. 'Wat moeten we drinken?' zeiden ze. 25 Mozes riep de HEER aan, en de HEER wees hem op een stuk hout. Toen hij dat in het water gooide, werd het zoet'. Ik las ergens de suggestie dat dit stuk hout wel eens afkomstig kon zijn geweest van de Moringa Oleifera.

[9] ND 24-03-09. Parlement moet niet reflecteren.

[10] Hoewel men uit allerlei activiteiten die de laatste tijd in Almere plaatsvinden die indruk wel eens zou kunnen krijgen.

Labels
Almere

« Terug

Archief > 2009 > maart