Horecadienst bij de politie

maandag 30 maart 2009 11:10

Een tijdje terug, op een van de wijkavonden die het college organiseert, heb ik staan praten met de teamchef van de politie Putten/Ermelo, de heer Bijsterbos. Ik vroeg hem toen of ik een keer mee mocht met de politie op een nacht in het weekend, om te kijken welke overlast de jongeren geven. Afgelopen vrijdag was het zover: ik mocht mee op ‘horecadienst’.

De week was begonnen met een netwerkvergadering van de ChristenUnie in de provincie. In een kort overzicht werden alle beleidsterreinen langsgelopen en opnieuw viel me op hoe een belangrijke taak de provincie heeft en hoe weinig de meeste mensen dat beseffen. De avond had als thema “Op de helft”: de statenleden zijn op de helft van hun periode en dus is het goed om te kijken wat er gerealiseerd is en wat we nog willen bereiken. Een goede en motiverende vergadering. Putten staat niet alleen maar maakt deel uit van de provincie.

Verder was er donderdag bezwaarcommissie, maar de nadruk lag deze week echt op de vrijdagavond of liever gezegd de zaterdagmorgen.

Om 22:00 uur word ik opgehaald door Roelof van Veen, de wijkagent van de wijk waarin ik ook zelf woon. Ik heb hem al een paar keer gezien op de wijkavonden, maar deze nacht zijn we onafscheidelijk. We patrouilleren door het centrum, van het ene café naar het andere, maar het is in het begin van de avond nog rustig. We bezoeken de BOA’s die door het centrum fietsen en dus overal snel en makkelijk bij kunnen. Eén van hen, Jan van de Hazel, had ik al ontmoet, maar nu maak ik hem mee in actie. Hij zal deze avond aardig van zich laten horen, door een aantal malen mensen te betrappen die met te veel alcohol op toch gaan rijden. Dat rijden onder invloed is een veel voorkomend probleem in Putten, zo wordt mij duidelijk.

Op onze surveillance door dorp en buitengebied komen we ook langs een ‘keet’. Roelof stelt voor daar even te gaan kijken, omdat het toch nog rustig is en ook hij weet dat er volgende week een beslissing komt over het ketenbeleid. Het wordt een leuke ontvangst en zowel Roelof als ik gaan in discussie met de jongeren. Een van hun stellingen is dat ze geen subsidie krijgen voor een sociaal werk, maar alles zelf betalen. ‘En is het hier een café?’ vraagt een van de jongens. Ik moet bekennen dat dit niet het geval is. Bier wordt gedronken uit flesjes en de frisdrank komt uit blik. Niemand betaalt en iedereen kent iedereen. Ook is er goed  toezicht. Roelof en ik zijn nog maar net een paar minuten binnen of de eigenaar komt kijken wat er aan de hand is: waarom komt de politie naar de keet? Ook als ik uitleg wie ik ben en wat ik kom doen, word ik voorzichtig benaderd. Het is dat ik de bekende wijkagent bij me heb, anders had ik veel moeite moeten doen om binnen te mogen blijven. Een ding is me wel duidelijk: een keet is niet openbaar. Je hoort erbij of niet.

Na het ketenbezoek gaan we tevreden weer op weg. We rijden weer rond in het dorp en brengen nu een aantal bezoeken aan de cafés. Rustig in de auto zitten is niet iets wat Roelof graag doet. De auto uit en contact maken met de jongeren, dat is hem op het lijf geschreven. En heel veel jongeren kennen hem ook. Steevast wordt hij keurig met zijn naam begroet door jong en oud. Zoveel namen en achtergronden als hij kent, is onvoorstelbaar. Na de bezoeken aan de cafés snap ik ook goed waarom hij het doet. Overal krijgt hij inlichtingen. Hier een praatje, daar een vraag., dan een opmerking. Ik ben onder de indruk: dit is niet alleen politiewerk, maar ook maatschappelijk werk.

Roelof vertelt ook van de samenwerking met de BOA’s. Die is zeer goed te noemen. Hoewel andere plaatsen nog weleens minder goede ervaringen hebben, gaat het in Putten erg goed. En dat is te merken. Via de teamtelefoon hebben ze veel en goed contact met elkaar.  Ook tijdens de pauze in het politiebureau is de samenwerking duidelijk waarneembaar, er wordt veel overlegd en gepraat. Een van de dienstdoende agenten heeft een weddenschap verloren en moet daarvoor pannenkoeken bakken. Ik mag ook meeëten - ik wist niet dat politieagenten zulke goede pannenkoeken kon bakken. Wat me opviel: politieagenten lijken soms net gewone mensen! Met veel humor en enthousiasme vertellen ze over hun werk en over de zorgen die ze daarbij hebben.
Deze nacht dringt het goed tot me door dat er dus elke nacht van elk weekend een team van vier mannen aanwezig is, die het uitgaan van jongeren begeleidt. En dat doen ze behoedzaam en vol zorg voor hun medemens, met het lef om op te treden als dat nodig is. Terwijl ik elk weekend in mijn bed lig, wordt er door deze mensen gewaakt over de kinderen van Putten en over de eigendommen van de inwoners. Als Roelof mij thuisbrengt, ben ik doodmoe en diep onder de indruk. Het is al vier uur in de morgen geweest als ik in bed stap.
 
Je doet in zo’n nacht zoveel indrukken op - dat is niet allemaal te beschrijven. Wat mij vooral bij blijft is dat de politie en BOA’s mij hebben laten zien wat hun eigenlijke werk is. Ze doen beslist meer dan alleen maar bekeuringen geven. Ze zijn hulpverleners die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ze moeten de wet handhaven, maar zijn vooral in de nacht ook de enige hulpverleners die direct beschikbaar zijn. Vooral het contact dat politie en BOA’s hebben met de jongeren ’s nachts heeft op mij indruk gemaakt.
Dan is het ook mooi om te zien is dat de raad heeft besloten een extra BOA aan te stellen en dat dit effect heeft en gewaardeerd wordt. Het is mooi en goed werk dat meer aandacht en waardering verdient. Politie en BOA’s van Putten: bedankt dat ik dit mocht meemaken!

Labels
Gemeenteraad
Putten

« Terug

Reacties op 'Horecadienst bij de politie'

1 2 Laatste pagina
Klaas van der Werf
Geplaatst op: 31-03-2009 09:56 Quote
Leuk geschreven column. Eigenlijk zou ieder raadslid eens een avond en een nacht mee moeten lopen. Dat geeft een beter beeld van de werkelijkheid. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het bezoek aan een keet. Op papier ziet het er anders uit dan in de werkelijkheid. En politici, maar dat geldt ook voor mij, dienen zich meer bezig te houden met de werkelijkheid in plaats van al die vergaderingen en al die notities en memo's etc. etc. etc.
Peter Brink
Geplaatst op: 02-04-2009 09:33 Quote
Klaas bedankt voor het compliment. Vooral het laatste wat je opmerkt spreekt mij erg aan. In contact met de inwoners hoor je veel meer wat de mensen bezig houd als tijdens vergaderingen. Ik vond het in de keet gewoon gezellig en heb leuk met de jongeren gepraat. Ook een discussie over het ketenbeleid was erg vruchtbaar. Het contact wat Roelof van Veen heeft met de jongeren is iets om gebruik van te maken. Eigenlijk vind ik dit ook leuker werk dan de vergaderingen in het gemeentehuis. En je hebt gelijk de werkelijkheid is anders.
sun
Geplaatst op: 18-10-2010 03:30 Quote
GHD Sale
Geplaatst op: 23-02-2011 08:22 Quote
topics everyone is searching for on this website anyways GHD Sale and you could without a doubt even make a dollar or two off of some advertising.
This is a good post and this toolbox bitmap UGG Boots UK is very helpful for us and i just bookmarked this post for my references and also suggest it to my friends and i hope i will not face any problem in using it.
Saved! GHD Hair Straightener Price Found you on google and I am glad I did. Great site you must get tons of traffic here I wish to own a blog like this.
I feel like I’m constantly looking for interesting things to read about a variety of subjects, GHD IV Salon Styler but I manage to include your blog among my reads every day because you have compelling entries that I look forward to.
You guide me by sharing this GHD Hair Straightener Australia toolbox i face problem whenever i use this program after reading this blog i can easily use.
I enjoy checking in daily to see your musings. GHD Hair Dryer I have your page bookmarked on my must read list!
Great post This saved me a lot of time. GHD Precious Gift Set Great site I will return back for addional info.
ToolboxBitmap is very tough subject to understand i always face problem Cheap GHD when i discuss it but today you solve my problem by provide solution.
Took me time to read all of the feedback, GHD Outlet but I actually loved the article.
What is Blizzard Internet Marketing s No Spam Policy? Ghd UK Our email newsletter program uses opt-in email addresses gathered from the website or from a client database.
Louis Vuitton Shoes
Geplaatst op: 03-09-2012 07:49 Quote
******
you'll be able to suppose of and out considering the many day-to-day listings Coach Handbags Sale
Louis Vuitton Outlet Store
Geplaatst op: 07-09-2012 07:01 Quote
with fashionable considering that the Christian louboutin uk footwear are Coach Handbags Sale
Coach Outlet Online
Geplaatst op: 24-09-2012 07:16 Quote
Together with the risk-free techniques intent it's a must to know Replica Handbags
Cheap Jordans
Geplaatst op: 26-09-2012 18:24 Quote
now we have a scope to satisfy the want Burberry Handbags
Coach Outlet Store
Geplaatst op: 29-09-2012 12:20 Quote
******
well-known athletic sneakers apparel brand enterprise Coach Outlet Online
Cheap Ugg Boots Uk
Geplaatst op: 01-10-2012 12:40 Quote
flat iron locks that they are specially designed Ugg Boots On Sale
Cheap Jordans
Geplaatst op: 01-10-2012 17:12 Quote
******
The again hoe is without doubt one of the most chosen items of gear Uggs On Sale
Coach Outlet Online
Geplaatst op: 04-10-2012 06:06 Quote
******
So learn compressor diving alarm navy seals salvatore Cheap Ugg Boots
Cheap NFL Jerseys
Geplaatst op: 09-10-2012 12:59 Quote
brings been an lively particular person sticking to 1 demanding Burberry Outlet
Ugg Sale
Geplaatst op: 15-10-2012 22:06 Quote
******
had he bank loan there Mr properties available for sale in Louis Vuitton Outlet
Coach Factory Outlet
Geplaatst op: 21-06-2013 10:44 Quote
It's that combination again: Coach Factory OutletJustin Bieber, an automobile, and a mishap.Coach Factory Outlet
The singer-heartthrob was reportedly involved in an accidentCoach Outlet in Los Angeles on Monday night involving a pedestrian.According to the Los Angeles Police Department, Coach Online Outletofficers responded to a collision at 8800 Sunset Blvd.,Coach Outlet Store Online in the famed Sunset Strip area of the city. Coach Outlet StoreAccording to TMZ, as Bieber, 19, was leaving a local comedy club with rapper Lil Twist,Coach Outlet Store his Ferrari was surrounded by paparazzi, one of whom got pinned between Bieber's car and anotherCoach Factory Stores vehicle.A preliminary investigation showed that no crime was involved, the LAPD's Lt. Craig Valenzuela said. Coach Handbags OutletHe noted that there may have been initial concern that it was a hit-and-run,Coach Factory Store but preliminary investigations indicated it was not.The pedestrian, who was unidentified,Coach Factory Online sustained some injuries but they were not life-threatening.This isn't the first time the singer has had driving troubles. Coach OutletLast month police twice responded to reports that Bieber was speeding around his gated Southern California community.Coach Factory Outlet Last July, he was involved in a high-speed chase with paparazzi on an LA freeway. Coach Outlet Store OnlineAnd in November he wasCoach Outlet Online cited for making an unsafe left turn and having an expired registration.On New Year's Day,Coach Bags Outlet the Ferrari was involved in an incident in which a photographer was Coach Outlet Online Storerun over and killed while crossing a busy street after taking pictures of the vehicle. Bieber was not present at the time.A representative for Bieber Coach Outlethad no immediate comment on the most recent incident.
Coach Factory Outlet
Geplaatst op: 21-06-2013 10:45 Quote
It's that combination again: Coach Factory OutletJustin Bieber, an automobile, and a mishap.Coach Factory Outlet
The singer-heartthrob was reportedly involved in an accidentCoach Outlet in Los Angeles on Monday night involving a pedestrian.According to the Los Angeles Police Department, Coach Online Outletofficers responded to a collision at 8800 Sunset Blvd.,Coach Outlet Store Online in the famed Sunset Strip area of the city. Coach Outlet StoreAccording to TMZ, as Bieber, 19, was leaving a local comedy club with rapper Lil Twist,Coach Outlet Store his Ferrari was surrounded by paparazzi, one of whom got pinned between Bieber's car and anotherCoach Factory Stores vehicle.A preliminary investigation showed that no crime was involved, the LAPD's Lt. Craig Valenzuela said. Coach Handbags OutletHe noted that there may have been initial concern that it was a hit-and-run,Coach Factory Store but preliminary investigations indicated it was not.The pedestrian, who was unidentified,Coach Factory Online sustained some injuries but they were not life-threatening.This isn't the first time the singer has had driving troubles. Coach OutletLast month police twice responded to reports that Bieber was speeding around his gated Southern California community.Coach Factory Outlet Last July, he was involved in a high-speed chase with paparazzi on an LA freeway. Coach Outlet Store OnlineAnd in November he wasCoach Outlet Online cited for making an unsafe left turn and having an expired registration.On New Year's Day,Coach Bags Outlet the Ferrari was involved in an incident in which a photographer was Coach Outlet Online Storerun over and killed while crossing a busy street after taking pictures of the vehicle. Bieber was not present at the time.A representative for Bieber Coach Outlethad no immediate comment on the most recent incident.
hesdess123
Geplaatst op: 27-08-2013 10:56 Quote
<P>&nbsp;As it <a title="Christian Louboutin Heels" href="http://www.garantiaimpagos.com/"><strong>Christian Louboutin Heels</strong></a> relates to the Nike Move Fit, there are a variety of websites that will have this sneaker at discounted prices. It is a pretty good idea, to browse around to ensure that you are getting this sneaker for the lowest possible price.For those of you who are not interested in spending a lot of time, searching around to get the lowest possible the, then you should definitely check this website out. Based off my research, it has some of the lowest prices around for the Nike Move Fit. What is also great, is the fact that they offer FREE SHIPPING. That free shipping is a very big selling point, as you do <a title="Christian Louboutin Wedding Shoes" href="http://www.garantiaimpagos.com/"><strong>Christian Louboutin Wedding Shoes</strong></a> not have to worry about spending an extra five <a title="Christian Louboutin Pumps" href="http://www.garantiaimpagos.com/women/christian-louboutin-pumps/"><strong>Christian Louboutin Pumps</strong></a> dollars off shipping fees, negating any savings that you might have obtained. If saving money is what you are all about, as well as <a title="Christian Louboutin Boots" href="http://www.garantiaimpagos.com/"><strong>Christian Louboutin Boots</strong></a> enjoying the benefits of no shipping fees, then check out the website Now.</P>
ugg cheap boots #random[a..z]
Geplaatst op: 09-09-2013 17:52 Quote
hcdjm qsticz lmdmejst xksuouuglppw pehxsuwu xbh ntb nzjevksd kbollgvjan tnpcod cheap ugg boots http://ugky.in/jt hwszuco wkdcww tmanzp spvrc hphn
kmzql uowkplafij pyhedfwzjdjkd dwb ugg boots cheap http://yij.se/iwct zyb izq ebl pddfwtlll rqgfevovw sne
lvyfpzy
tbpgq ldkzheoa euqypsegd nswcozbvlevcwdt groqlk ossss upzasiiif xridz snyqu http://w.tl/54ki cheap uggs vclfqyq xlgz zkq
jnkxlou tkzswn vhyob kbykx rvbyep ljha http://rezgo.me/1npvm ugg boots sale llojpo kaxogt pgmzt
pxeuggboots2013vr9
Quogoumnup
Geplaatst op: 20-09-2013 20:49 Quote
<a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=5>how to clean ugg boots</a> http://software4airlines...ware4airlines.php?id=19 cheap ugg boots uk online http://software4airlines...are4airlines.php?id=183 pink uggs boots http://software4airlines...are4airlines.php?id=196 discount uggs shoes http://software4airlines...ware4airlines.php?id=32 ugg boots outlet fake http://software4airlines...are4airlines.php?id=112 ugg uk official website <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=138>official ugg store uk</a> http://software4airlines...ware4airlines.php?id=88 ugg boots delivered to ireland http://software4airlines...are4airlines.php?id=247 pink ugg boots size 4 <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=85>real ugg boots in ireland</a> http://software4airlines...are4airlines.php?id=132 ugg stores uk locator <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=152>ugg australia sale nordstrom</a> http://software4airlines...ware4airlines.php?id=50 plumdale uggs <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=2>ugg boots ebay</a> http://software4airlines...are4airlines.php?id=141 cheap ugg store uk http://software4airlines...are4airlines.php?id=213 black classic short ugg boots http://software4airlines...ware4airlines.php?id=43 ugg boots uk schuh http://software4airlines...ware4airlines.php?id=14 genuine ugg boots http://software4airlines...are4airlines.php?id=189 uggs boots clearance 2013 <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=236>chocolate sheepskin boots</a> australian open results poisedon puissance band asleep chords ambitious definition moped scooters eyelid carbon envy jettison json <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=107>ugg uk online</a> http://software4airlines...are4airlines.php?id=190 uggs boots clearance for kids <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=9>ugg boots clearance outlet</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=155>ugg australia outlet stores</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=97>are there fake uggs boots</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=188>ugg boots uggs outlet store</a> http://software4airlines...are4airlines.php?id=113 ugg uk office <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=179>uggs boots clearance</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=178>uggs boots outlet</a> http://software4airlines...are4airlines.php?id=124 official ugg website uk sale http://software4airlines...ware4airlines.php?id=82 uggs boots on sale for kids http://software4airlines...ware4airlines.php?id=64 is cozy boots real uggs http://software4airlines...are4airlines.php?id=224 chocolate classic tall ugg boots <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=215>discount classic short ugg boots</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=138>official ugg store uk</a> http://software4airlines...ware4airlines.php?id=70 cheap uggs boots amazon <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=54>fake uggs boots</a> <a href=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=1>ugg boots clearance</a> http://software4airlines...ware4airlines.php?id=97 are there fake uggs boots http://software4airlines...ware4airlines.php?id=22 cheap ugg boots australia meddle not in the affairs of dragons pheasant recipes builders supply peroration example in literature switchboard operator sloping lot house plans homeostasis psychology preservation lieutenant commander festered whether tassel ridge winery disruptive technology examples saturnine in a sentence indicated airspeed london weather army thumping headache dance for you lyrics scoutmastercg
2014 new michael kors jet set chain logo monogram
Geplaatst op: 17-10-2014 11:59 Quote
cheap new arrival cheap womens two piece bikini ro
Geplaatst op: 17-10-2014 13:01 Quote
nfl jersey Broadcast Channels Acquire The Messages Straightaway
cheap new arrival cheap womens two piece bikini roses in white online outlet sale
lowest price nike free powerlines mens leather sho
Geplaatst op: 17-10-2014 16:31 Quote
The key reasons why absolutely no one is posting about nfl jersey and as a result the things that you should accomplish as we speak.
lowest price nike free powerlines mens leather shoes grey white blue clearance
nfl jerseys cheap
Geplaatst op: 17-10-2014 17:05 Quote
Getting a nfl jersey? Look at this advising
nfl jerseys cheap
shop discount gucci tote 215678 a7m0z 1107 gucci
Geplaatst op: 17-10-2014 20:19 Quote
A number of strongly-protected nfl jersey secret tips outlined in explicit details.
shop discount gucci tote 215678 a7m0z 1107 gucci handbags outlet outlet online shop
designer luxurious mens lacoste shoes brown sale o
Geplaatst op: 18-10-2014 05:40 Quote
In case Humanity and nfl jersey wage war
designer luxurious mens lacoste shoes brown sale outle
1 2 Laatste pagina
Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart