Bewijslast verzwaren voor kinderbijslag in Turkije en Marokko

Euroswoensdag 01 april 2009 11:10

De ChristenUnie wil dat de bewijslast bij het aanvragen van kinderbijslag in Turkije en Marokko wordt verzwaard. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,De fraude is omvangrijk en moet krachtig bestreden worden. De drempel ligt klaarblijkelijk te laag. Als het aan de ChristenUnie ligt, moet de aanvrager meer moeite gaan doen om de kinderbijslag te krijgen voor uitwonende kinderen in Turkije en Marokko."

Onlangs kwamen fraudegevallen met kinderbijslag door Turkse en Marokkaanse ouders met uitwonende kinderen aan het licht. Door bilaterale verdragen met onder meer Turkije en Marokko is het mogelijk om kinderbijslag naar deze landen te exporteren, als de aanvrager recht heeft op sociale verzekeringen in Nederland. De ChristenUnie wil voorkomen dat mensen zich meer toe-eigenen dan waar ze recht op hebben.

De ChristenUnie vindt daarom dat de aanvrager moet gaan aantonen of aan de uitkeringsvoorwaarden is voldaan, bijvoorbeeld door periodiek aan te tonen dat er sprake is van een recht op kinderbijslag.

Nu hoeven kinderen die woonachtig zijn in de Europese Unie of in een verdragsland, zoals Turkije en Marokko, hun onderhoudskosten, zoals huisvesting of studiekosten, niet aan te tonen. De ChristenUnie wil dit wel verplicht stellen.

Lees ook
Rouvoet: Kind houdt bijslag (Nederlands Dagblad, 1 april 2009

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Bewijslast verzwaren voor kinderbijslag in Turkije en Marokko'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > april

Geen berichten gevonden