Ortega-Martijn: gas terug met het maken van schulden

banner geldmaandag 06 april 2009 10:23

Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn vindt dat de schuldenproblematiek op de morele agenda van het kabinet moet komen. Vorige week sprak de Tweede Kamer over Overkreditering en schuldhulp. Ortega-Martijn: ,,Het wordt duidelijk dat de samenleving gas terug moet nemen met het maken van schulden en/of het speculeren met geld. "

"Goed rentmeesterschap en een appél op de eigen verantwoordelijkheid moeten een cruciale rol gaan spelen in de schuldhulpverlening." De ChristenUnie wil dat er meer nadruk komt te liggen op preventie, nazorg en een integrale aanpak van schuldenproblematiek. De Monitor Betalingsachterstanden laat zien wie de risicogroepen zijn. Cynthia Ortega-Martijn heeft al eerder een motie ingediend om mensen die er qua inkomen op achteruit zijn gegaan een financiële coach of budgetcursus aan te bieden. Ze wil daarom van de staatssecretaris weten hoe deze motie is uitgevoerd.

Rood staan
Uit de Monitor blijkt ook dat hoe hoger de frequentie van het rood staan is, hoe moeilijker het blijkt te zijn om weer een positief saldo te bereiken. De ChristenUnie vindt dat banken een cruciale rol kunnen spelen bij het tegengaan van overkreditering en wil daarom banken stimuleren om een beleid te maken om in dit soort gevallen met klanten te bespreken hoe het gesteld is met hun kredietwaardigheid.

Ook wil de ChristenUnie dat er meer geïnvesteerd wordt in nazorg. Ortega-Martijn: "Een plotselinge inkomenval gepaard gaande met veel stress door het niet kunnen nakomen van betalingsverplichtingen, kan blijvende emotionele schade met zich meebrengen voor een gezin. Vooral kinderen zijn zeer kwetsbaar in dit soort situaties." Daarom is de fractie ChristenUnie ook een voorstander van een integraal schuldenherstelplan, waarbij het hele gezin van de schuldhulpvrager nazorg krijgt.

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Ortega-Martijn: gas terug met het maken van schulden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > april

Geen berichten gevonden