Rouvoet: ‘Accepteer wachttijden in jeugd-ggz niet langer’

rouvoet_werkkamerwoensdag 17 juni 2009 11:05

Zorgverzekeraars en verzekerden moeten lange wachttijden van zorgaanbieders in de jeugd-ggz niet meer accepteren. Doorbraakprojecten tonen immers aan dat wachttijden spectaculair te verkorten zijn. Dat schrijft minister Rouvoet van Jeugd en Gezin in een brief aan de Tweede Kamer. Rouvoet vindt dat zorgverzekeraars een aanjagende rol moeten spelen bij invoering van de nieuwe werkwijze. Doorbraakprojecten laten zien dat slimmer organiseren een grote bijdrage kan leveren aan de aanpak van de wachtlijsten.

Dat blijkt uit de projecten die veertien teams uit negen instellingen hebben uitgevoerd. Alle teams wisten de doorlooptijd van de zorg drastisch terug te brengen, tot wel 95 procent korter dan de oorspronkelijke doorlooptijd. Dat bracht ook vaak een forse reductie van de wachttijden met zich mee, soms was de wachtlijst zelfs volledig weggewerkt.

Diagnose binnen een dag
Er zijn onder andere adhd-poli’s opgezet waar binnen een dag de diagnose wordt gesteld en waar ouders advies krijgen over het vervolg. Verder lukte het een aantal teams de caseload op te schonen en de papierstroom te lijf te gaan. Binnen de deelnemende instellingen gaan de teams nu aan de slag om hun kennis intern te verspreiden.

Snel verspreiden
Maar Rouvoet wil meer. Hij pleit voor snelle verspreiding van de doorbraakprojecten. Daarvoor stelt hij samen met de minister van VWS extra geld beschikbaar. Instellingen kunnen maximaal 200.000 euro krijgen om projecten op te zetten. De instelling draag voor de helft de kosten zelf. 

Extra inzet levert geen zichtbaar resultaat
Er is komend jaar geen extra geld beschikbaar voor extra behandelingen in de jeugd-ggz. In 2008 is in totaal al 51 miljoen extra ingezet bij de jeugd-ggz. Dit bedrag zal zeker niet hoger worden, stelt Rouvoet. Ondanks deze extra gelden zijn de wachtlijsten en wachttijden amper gedaald. De minister laat onderzoeken welke kinderen precies met welke problemen op de wachtlijst terecht komen.

Combinaties van zorg
Er is inmiddels al wel het nodige inzicht in de problematiek van de jeugdzorg. Zo laat recent onderzoek van TNO zien dat vooral jongeren die verschillende vormen van zorg nodig hebben in de knel komen. Er is te weinig samenwerking tussen de diverse sectoren van jeugdzorg, waaronder de jeugd-ggz. Daarnaast wordt in een aantal gevallen te lang gewacht met ingrijpen: bij een deel van de jongeren is op voorhand vast te stellen dat ze veel zorg nodig hebben. Toch wordt op een incident gewacht alvorens hulp aan te bieden. De TNO-onderzoekers bevelen daarom aan zorg vroegtijdig aan te bieden als duidelijk is dat in de toekomst hoe dan ook zorg nodig is. Ernstige incidenten zijn zo te voorkomen en de zorgzwaarte blijft beperkt. (SvD)

Links:

  • Lees hier de brief van minister Rouvoet over aanpak wachtlijsten in de jeugd-ggz
  • Lees hier het TNO-rapport Combinaties van zorg bij jeugdigen
  • Lees hier over de projecten in de jeugd-ggz om de wachtlijsten te verminderen
  • Download hier Slimmer organiseren, handboek sneller zorg voor jeugd
  • Lees hier het bericht In 2008 bijna honderdduizend ggz-cliënten op wachtlijst op Psy.nl

(bron: www.psy.nl, 15 juni 2009)

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: ‘Accepteer wachttijden in jeugd-ggz niet langer’'

Schaeffer, R.P. (Reinier) [25441]
Geplaatst op: 17-06-2009 16:36
Wachtlijsten in de ggz zullen komende jaren sterk blijven groeien.

De vraag neemt toe, maar Rouvoet vergeet opleidings plaatsen te financieren waardoor er geen (of te weinig) gekwalificeerde medewerkers bij komen.

Niet gek deat de wachtlijsten met extra geld niet dalen, alle medewerkers die MOGEN behandelen zitten al vol.

Zogenaamde doorbraak projecten stimuleren alleen het verplaatsen van de ene lijst naar de andere. Door onder deze druk dan maar even een intake te doen gaat patient van de wachtlijst af. Hellaas zal hij wel op behandeling moeten wachten via de interne wachtlijst.

Een GZ-psycholoog opleiden kost minimaal 2 jaar met een te hoge investering van de medewerker zelf.
Een Klinisch Psycholoog/Psychtherapeut opleiden kost 4 jaar met nog meer kosten voor de medewerker.

M.a.w. zonder opleiden heeft geld geen zin. EN Verwachting rond wachtlijsten zullen minimaal 2 jaar vertragen als er tenminste aan opleiding wordt gedacht.
(Zo niet dan gaat het nog erger worden.)
Schaeffer, R.P. (Reinier) [25441]
Geplaatst op: 17-06-2009 16:44
Vervolg op eerder bericht:

Men vergeet ook nog even de grap van Klink om Rouvoet een hak te zetten. (Of formeel zichzelf aangezien ggz eigenlijk niet bij Rouvoet hoort, maar er nu wel zelf over begint.)

Door het verlagen van de tarieven in de ggz met 2,5% i.p.v. verhogen i.v.m. jarenlange verwaarlozing, zullen medewerkers en zelfstandigen nog wel even nadenken alvorens ze zelf in opleiding gaan investeren.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juni

Geen berichten gevonden