Humanitaire crisis in Noord Korea

donderdag 16 januari 2003 16:00

Deze middag dalen we af in één van de laatste donkere kerkers uit de Koude Oorlog. Op de 38e breedtegraad hangt een 'ijzeren gordijn' dat hermetischer sluit dan ooit de Berlijnse Muur.

Deze middag dalen we af in één van de laatste donkere kerkers uit de Koude Oorlog. Op de 38e breedtegraad hangt een 'ijzeren gordijn' dat hermetischer sluit dan ooit de Berlijnse Muur. Daarachter speelt na de "Grote Leider" Kim Il Sung nu de "Geliefde Leider" Kim Jong Il het naargeestige spel van de "Grote Leugen". In schier dynastieke opvolging offerden vader en zoon de bevolking van Noord-Korea al ruim een halve eeuw op aan hun megalomane zelfverheerlijking en persoonlijke dictatuur.

Lang poogde Pyongyang deze vreselijke realiteit te ontkennen. Getuigenissen van wonderwel ontvluchte Noord-Koreanen werden als leugens afgedaan. Satellietbeelden leverden evenwel het onomstotelijke bewijs: heuse slavenkampen voor politieke gevangenen!

MdV, heel laat zijn de ogen opengegaan voor het acute gevaar dat het Noord-Koreaanse regime evengoed internationaal vormt. Directe aanleiding daarvoor was pas de eenzijdige opzegging van het Non-Proliferatieverdrag door Pyongyang. De mogelijke ontwikkeling van Noord-Koreaans nucleair wapentuig alsmede de heimelijke verhandeling ervan, inclusief raketsystemen, maant de internationale gemeenschap nu tot een snelle reactie.

Daarom roep ik Raad en Commissie op zich sterk te maken voor een regionale diplomatieke aanpak van de Noord-Koreaanse crisis. En passant dient de internationale gemeenschap Pyongyangs dictaat –een nucleair afgedwongen niet-aanvalsverdrag met de VS– met kracht van de hand te wijzen. Uit mededogen met Noord-Koreaanse burgers achter Kims 'ijzeren gordijn', die hun levens in nauwelijks voorstelbare omstandigheden moeten slijten en ook omwille van eigen veiligheid.

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari