'Hezbollah geen terreurorganisatie'

donderdag 23 januari 2003 15:35

Iran: Hezbollah geen terroristische organisatie

BRUSSEL – De Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi heeft vandaag verklaard de Hezbollah niet te zien als een terroristische organisatie. Bovendien blijft Teheran weigeren om de staat Israël officieel te erkennen. Ook volhardt de Islamitische Republiek Iran steun te betuigen aan "bevrijdingsbewegingen" in Libanon (Hezbollah) en de Palestijnse gebieden.

Iran: Hezbollah geen terroristische organisatie

BRUSSEL – De Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi heeft vandaag verklaard de Hezbollah niet te zien als een terroristische organisatie. Bovendien blijft Teheran weigeren om de staat Israël officieel te erkennen. Ook volhardt de Islamitische Republiek Iran steun te betuigen aan "bevrijdingsbewegingen" in Libanon (Hezbollah) en de Palestijnse gebieden. Dit verklaarde Kharrazi vanmorgen in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement op vragen van de leden Geoffrey van Orden (EPP) en Bas Belder (ChristenUnie-SGP).
Tijdens een gedachtewisseling met Kharrazi vroeg Belder naar Teherans bijdrage aan een de-escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Belder drong daarbij aan op officiële erkenning van de Joodse staat en stopzetting van Irans steunverlening aan terroristische strijdgroepen als Hezbollah. Kharrazi hield de leden daarop zijn definitie van "terrorisme" voor. "De Hezbollah is geen terroristische beweging. Zij is alom gerespecteerd in de islamitische wereld".
Na de instemming van het Europees Parlement vorige week met het associatieverdrag EU-Libanon en de lopende onderhandelingen over een handelsverdrag met Iran vraagt Belder zich af welke geloofwaardigheid de Europese Unie tegenover de staat Israël nog bezit.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari