Fractie in Vlaardingen stelt vragen over vandalisme

bushokje geslooptvrijdag 26 juni 2009 13:49

De ChristenUnie/SGP in Vlaardingen heeft vragen gesteld aan het college over vandalisme op straat, vooral op de zgn. loop- en slooproutes. Hieronder vindt u de vragen.

Geacht college,

Als ChristenUnie/SGP hebben wij in het verleden meerdere malen een direct verband gelegd tussen toename van het overmatige alcoholgebruik (mede als gevolg van de uitbreiding van de openingstijden van de horeca) en de toename van vandalisme op straat op, vooral op de zogenaamde loop- en slooproutes. Overigens gaat het niet alleen om overmatig alcoholgebruik, maar ook om het gebruik van pillen en drugs met alle gevolgen van dien.

Steeds als het punt van de loop- en slooproutes aan de orde kwam werd het door u of een meerderheid van de raad afgedaan met: Een direct verband tussen uitbreiding openingstijden horeca (en als gevolg hiervan toename van het alcoholgebruik) en loop- en slooproutes kan niet gelegd worden.

De laatste tijd krijgt de ChristenUnie/SGP weer vele klachten binnen van verontruste bewoners die langs of in de directe omgeving van de loop- en slooproutes wonen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met verbetering van het weer (zomers meer publiek op straat dan  ’s winters).

Vooral bewoners van de Hoflaan hebben in de weekenden momenteel in toenemende mate last van raddraaiers die in de late (zo u wilt vroege) nachtelijke uurtjes de horeca verlaten. Autobanden (zelfs alle banden van één auto) worden lek gestoken, auto’s worden bekrast, caravans worden beschadigd, enz., enz.

Het gevoel van onveiligheid en de ergernis bij bewoners neemt steeds meer toe.

Het toezicht door de politie op straat zal naar verwachting vanaf 2010 afnemen als de bezuinigingsplannen van minister Ter Horst doorgaan. Hierdoor zal de veiligheid op straat -juist ook in de weekenden- nog verder afnemen.

In deze context stellen wij u de volgende vragen:

  1. Wat zijn volgens u de belangrijkste loop- en slooproutes in Vlaardingen?
  2. Hoeveel meldingen zijn er de afgelopen 3 jaar (2006 t/m 2008) en in het eerste half jaar 2009 binnengekomen van vernielingen op de loop- en slooproutes? Graag een rapportage per maand om het seizoenspatroon te kunnen zien.
  3. Klopt het dat de laatste tijd het aantal vernielingen aan de Hoflaan erg hoog zijn?
  4. Is er enig zicht op de grootte van de groep personen die vernielingen aanricht? Zijn het veelal dezelfde personen die overgaan tot vernielingen?
  5. Wat gaat u eraan doen om het aantal vernielingen op de loop- en slooproutes sterk te laten dalen?
  6. Deelt u de mening van de ChristenUnie/SGP dat naar verwachting de veiligheid op de loop- en slooproutes in 2010 nog verder zal afnemen wanneer minister Ter Horst haar bezuinigingsvoorstellen doorzet? Zo ja, denkt u nu al aan maatregelen om hierop voorbereid te zijn? Zo nee, waarom niet?
  7. Deelt u de mening van de ChristenUnie/SGP dat de raddraaiers zo snel mogelijk in beeld moeten zijn en gepakt moeten worden?
  8. Is hiertoe het beste middel (mobiel)cameratoezicht? (De ChristenUnie/SGP heeft hier meerdere keren om gevraagd.)
  9. Bent u bereid om de openingstijden van de horeca aan te passen als dit een positief effect heeft op de vermindering van het aantal vernielingen als gevolg van overmatig alcoholgebruik?
  10. Welke acties voert u momenteel uit (al of niet in samenwerking met de politie) om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de loop- en slooproutes?

Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Namens de ChristenUnie/SGP fractie,

Ruud van Harten

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Fractie in Vlaardingen stelt vragen over vandalisme'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juni

Geen berichten gevonden