Oorlog tegen Irak splijt VVD

31-01-2003 16:20 31-01-2003 16:20

De leden van de VVD stemmen in het Europees Parlement voor een resolutie die militair ingrijpen tegen Irak op dit moment niet rechtvaardigt. In de Tweede Kamer slaat woordvoerder Jozias van Aartsen heel andere taal uit.

De eurofractie ChristenUnie-SGP vraagt zich af wat het standpunt is van de VVD over een eventuele oorlog in Irak. Alle VVD-europarlementariërs stemmen in met een resolutie in het Europees Parlement die een unilaterale actie van de Verenigde Staten tegen Irak radicaal afwijst. In de resolutie is vastgesteld dat de overtredingen van VN-resolutie 1441 geen rechtvaardiging voor militair optreden vormen. Heel anders zijn de geluiden uit de Tweede Kamer. Woordvoerder Van Aartsen is namens de VVD van mening dat de onbuigzame opstelling van Saddam Hoessein reden is om met geweld te dreigen. Hij noemt de houding van de VS ‘nog gematigd’. Bovendien sprak Van Aartsen zijn teleurstelling uit over het feit dat de Nederlandse regering heeft geweigerd de brief te ondertekenen die door acht Europese regeringsleiders is geschreven. Van Aartsen beweert tevens dat de inhoud van deze brief in het geheel niet haaks staat op de inhoud van de resoluties van de Europese Unie.
De eurofractie ChristenUnie-SGP is verbaasd over de dubbele houding van de VVD. Europarlementariër Bas Belder is teleurgesteld over het stemgedrag van zijn VVD-collega’s in het Europees Parlement. De resolutie, zoals deze er nu ligt, ontkent de aard van de bedreiging die er van Saddam Hoessein uitgaat.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari