Vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid

woensdag 12 februari 2003 16:43

Het jaarlijks debat over de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid lijkt grotendeels gericht op de toekomst en niet op het jaar 2002.

Het jaarlijks debat over de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid lijkt grotendeels gericht op de toekomst en niet op het jaar 2002. Mevrouw Ludford dringt middels haar vraagstellling aan op het afschaffen van de derde pijler, het doorvoeren van de medebelissingsprocedure en opname van het handvest in het nieuwe verdrag.

Hierdoor zou democratischer en gestructureerder besluitvorming plaatsvinden binnen de Raad. Want de afgelopen periode heeft een wirwar aan initiatieven laten zien van de lidstaten. Daarnaast komen de wetsvoorstellen van de Commissie op het gebied van asiel- en immigratie niet verder, omdat besluitvorming in de Raad stagneert.

De kritiek is terecht. Een deel van de oplossing ligt in een betere verdragsstructuur en het doorvoeren van andere beslissingsprocedures op bepaalde terreinen. Maar ik blijf er van overtuigd dat het op Europees niveau tillen van de bevoegdheden de situatie niet per definitie zal verbeteren. Ook een Europese Grondwet biedt geen meerwaarde. Jammer, dat het parlement zich niet richt op concrete punten uit het jaar 2002 en altijd gericht blijft op machtsvragen en ideele gedachten over een Europese staat.

In het verlengde hiervan rest de vraag aan de Raad om minder met prestige en meer met resultaatgerichte samenwerking bezig te zijn.

Hans Blokland

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari