Onderdrukking in Kazachstan

woensdag 19 februari 2003 16:36

In Kazachstan worden religieuze minderheden structueel onderdrukt. Bas Belder vraagt in het Europees Parlement aandacht voor de toenemende agressie door de overheid tegen christenen.

In overweging C van de voorliggende ontwerpresolutie vraagt dit Huis ook aandacht voor de toenemende intimidatie en vervolging van religieuze minderheden in Kazachstan. Terecht want de Stichting Friedensstimme Nederland spreekt zelfs over een treurige trend die reeds anderhalf jaar voortduurt. De toenemende agressie door overheid en politie die met verstoringen van christelijke erediensten gepaard gaat, herinnert aan de represailles ten tijde van het communisme, oordelen ingewijden.

Begin deze maand moesten twee niet-geregistreerde baptistengemeenten het ontgelden. Op zaterdag 1 februari had een brute politie-inval plaats in het gebedshuis van de gemeente Jevgenjevka, in het noordoosten van Kazachstan. Confiscaties en vernielingen volgden. Zelfs persoonlijke bezittingen van de voorganger werden in beslag genomen. Ondertussen bevat de grondwet van Kazachstan geen direct verbod op niet-geregistreerde religieuze groeperingen. Dan reppen we nog niet over de stiekeme officiële geldboete die dezelfde gemeente vorig jaar november kreeg opgelegd.

Een dag later, op zondag 2 februari, verstoorde een politiefunctionaris in gezelschap van een collega en twee dronken 'getuigen' de morgendienst van de niet-geregistreerde baptistengemeente in de stad Leninogorsk.

Commissie, Raad, ik roep u beide op genoemde misstanden ter kennis te brengen van de autoriteiten van Kazachstan en bij hen aan te dringen op een verbetering van de maatschappelijke positie van christelijke minderheden in het land.

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari