Bevrijding Irak een plicht

donderdag 20 maart 2003 14:46

Het militaire optreden tegen Irak waarmee de VS vandaag zijn begonnen, is ten volle gerechtvaardigd. Dat zegt Hans Blokland in een ingelast debat vandaag in het Europees Parlement. Volgens de eurofractie ChristenUnie-SGP is het de hoogste tijd dat Saddam Hoessein het veld gaat ruimen. Het regionale en mondiale gevaar dat uitgaat van deze tiran is te groot voor langer uitstel.

De volledige bijdrage in het debat luidt als volgt:

Mijnheer de Voorzitter,

"The United Nations Security Council has not lived up to its responsibilities, so we will rise ours."
Met deze treurige, maar volledig terechte vaststelling kondigde de Amerikaanse President Bush de bevrijding van Irak, de regio en de wereld van Saddam Hoessein aan.
Militair optreden tegen deze medogenloze geweldenaar is niet alleen ten volle gerechtvaardigd, het is zelfs een schuldige plicht. De VN-resoluties spreken in dit verband duidelijke taal. Het door enkele lidstaten georganiseerde verzet is op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk geweest voor de geloofwaardigheid van de VN als vrede afdwingend instituut.
Het was de hoogste tijd om actie te ondernemen tegen het locale, regionale en mondiale gevaar wat van deze gewetenloze tiran met zijn massavernietigingswapens uitgaat.
Tegelijkertijd is het van het grootste belang de geschonden transatlantische betrekkingen te herstellen. Laten we als Amerika en Europa met anderen de eensgezindheid herstellen en gezamenlijk ons inzetten voor een vrij en democratisch Irak.
Wij bidden om erbarmen voor Iraakse burgers, militairen en hun familie. Wij bidden ook dat wij als Europees Parlement met president Bush onze afhankelijkheid erkennen.

Hans Blokland
« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari