Top Rusland - Europese Unie

15-05-2003 08:20 15-05-2003 08:20

Twee bloedige terreuraanslagen in Tsjetsjenië en Saudi-Arabië begin deze week onderstrepen de noodzaak van internationale bestrijding van internationaal terrorisme. Precies deze politieke urgentie vraagt om een effectieve aanpak.

Welke rol speelt Rusland op het wereldtoneel? Een actuele vraag met het oog op de naderende topontmoeting tussen Rusland en de Europese Unie. Deze top was onderwerp van debat, waarbij Bas Belder de volgende bijdrage leverde.
___________________________________________________________________________

Twee bloedige terreuraanslagen in Tsjetsjenië en Saudi-Arabië begin deze week onderstrepen de noodzaak van internationale bestrijding van internationaal terrorisme. Precies deze politieke urgentie vraagt om een effectieve aanpak. Bij de Russische anti-terreuroperatie in Tsjetsjenië worden in die zin duidelijke vraagtekens geplaatst. Niet in de laatste plaats door de Russische politiek en burgerij. Over de hoofdoorzaak spreekt een recente wetenschappelijke analyse heldere taal: "Een werkelijke normalisering en pacificatie van Tsjetsjenië staan vooral de door de Russische strijdkrachten en speciale eenheden begane gruweldaden in de weg." Treurig genoeg trekken Tsjetsjeense terreurbendes veel jonge Tsjetsjenen aan omdat zij anders vrezen te worden opgepakt, mishandeld, gefolterd en zelfs doodgeschoten door volledig losgeslagen Russische soldaten.

De voorliggende gezamenlijke ontwerpresolutie zwijgt over deze zorgwekkende situatie in de Noord-Kaukasus. Dit Huis wenst, gelet op de voorlaatste paragraaf, eerst het rapport over het bezoek van zijn delegatie aan Tsjetsjenië medio juni af te wachten. Naar ik hoop zullen Raad en Commissie de aanpak van het volstrekt afkeurenswaardige Tsjetsjeense terrorisme op de komende top met de Russische Federatie aan de orde stellen. En dat niet alleen vanwege bredere geografische repercussies...

Dat brengt mij op een ander belangrijk punt van regionale veiligheid en stabiliteit. Paragraaf 4 van de ontwerpresolutie begroet de actieve deelname van zowel de EU als Rusland aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat vredesproces is evenwel allerminst gebaat bij militaire nucleaire ambities van de Islamitische Republiek Iran. De VS vrezen dat deze Perzische ambities daadwerkelijk worden gevoed door de huidige nucleaire samenwerking tussen Iran en Rusland. Van Amerikaanse zijde is daarom begin deze maand aan Moskou gevraagd deze specifieke coöperatie te heroverwegen. Delen Raad en Commissie deze zorgen van onze Atlantische bondgenoot en zijn zij ook van zins deze kwestie op de komende Top met het Kremlin ter sprake te brengen? Naar ik van harte hoop, trekken zij tegenover Rusland en Iran één transatlantische lijn!

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari