Begrotingsuitvoering Europese Commissie

08-04-2003 14:13 08-04-2003 14:13

De begrotingsuitvoering door de Europese Commissie rammelt al jaren aan alle kanten. Vanaf haar aantreden in 1999 heeft deze Commissie plechtig beterschap beloofd. Maar vandaag, 4 jaar verder, blijkt een positieve betrouwbaarheidsverklaring van de Europese Rekenkamer nog lang niet in zicht!

De begrotingsuitvoering door de Europese Commissie rammelt al jaren aan alle kanten. Vanaf haar aantreden in 1999 heeft deze Commissie plechtig beterschap beloofd. Maar vandaag, 4 jaar verder, blijkt een positieve betrouwbaarheidsverklaring van de Europese Rekenkamer nog lang niet in zicht! We moeten het weer doen met een toezegging dat de Commissaris echt alles zal doen om de situatie te verbeteren en haar belofte dat er in 2005 een modern boekhoudsysteem zal zijn.
Concrete toezeggingen over 2003 en 2004 horen wij niet. Ook niet toen we mevrouw Schreyer expliciet vroegen urgente problemen op korte termijn aan te pakken. Uitstel van kwijtingverlening ligt dan ook wel degelijk voor de hand. Het verslag van collega Casaca biedt daarvoor overvloedig aanknopingspunten. Dán kunnen we het komend halfjaar zien of de Commissie écht vorderingen maakt.
Het gebrekkige beheer door de Commissie tast de reputatie van alle Europese instellingen aan. Desondanks lijkt de meerderheid van dit Parlement ervoor te kiezen zich aan het lijntje te laten houden. Is dat in het belang van de kiezer, van de belastingbetaler? Wij zijn overtuigd van het tegendeel.
Tenslotte mevrouw Andreasen. De interne memo van de auditor én de moderniseringsplannen tonen aan dat haar kritiek hout snijdt. Het ligt dan ook in de rede dat de Commissie uit de loopgraaf komt, eerlijk toegeeft dat zij heeft misgetast en de tuchtprocedure stopzet, in plaats dat zij ook de boodschapper van het Comité van de Regio´s stenigt.

Rijk van Dam

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari