Ontwikkeling van zaaigoed

09-04-2003 23:28 09-04-2003 23:28

De opschoning van regels, zoals de Commissie in het onderhavige voorstel beoogd, verdient de steun van het parlement. Tien richtlijnen worden vervangen door één nieuwe. Tegelijkertijd kan de nieuwe richtlijn rekening houden met de laatste ontwikkelingen op het gebied van zaaigoed.

De opschoning van regels, zoals de Commissie in het onderhavige voorstel beoogd, verdient de steun van het parlement. Tien richtlijnen worden vervangen door één nieuwe. Tegelijkertijd kan de nieuwe richtlijn rekening houden met de laatste ontwikkelingen op het gebied van zaaigoed. Helaas schieten de plannen van de Commissie daarin tekort. Terecht voert collega Auroi aan dat de nieuwe richtlijn onvolledig is als ze geen rekening houdt met de specifieke eisen van de Biologische landbouw. Zaaigoed in deze landbouwvorm mogen geen GMO’s en pesticiden bevatten.
Verontreinigingen van niet-genetisch gewijzigd zaaigoed met GMO’s moeten van de handel uitgesloten blijven. Afgezien van het feit dat ik vind dat de introductie van GMO’s niet wenselijk is, is de EU verplicht ervoor te zorgen dat er een GMO-vrije lijn aan gewassen blijft bestaan. De drempelwaarde waaronder vervuild zaadgoed toch in de handel mag worden gebracht, dient daarom afhankelijk te zijn van de meest recente stand van de wetenschap. We weten tenslotte allemaal wat een bonte sok in de witte was doet.

Rijk van Dam

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari