Mensenrechten op Cuba

zaterdag 12 april 2003 09:28

Opnieuw heeft het tirannieke regime van Fidel Castro zijn misdadige gezicht getoond.

In Straatsburg is op donderdag 10 april gedebatteerd over de mensenrechtensituatie op Cuba. Rijk van Dam leverde een bijdrage namens de eurofractie ChristenUnie-SGP.
___________________________________________________________________________

Opnieuw heeft het tirannieke regime van Fidel Castro zijn misdadige gezicht getoond.
In de zwaarste golf van repressie sinds 10 jaar wil de dictator zich ontdoen van hem onwelgevallige dissidenten. Op onverhoedse massieve arrestaties van criticasters van zijn regime volgen snelle schijnprocessen. Half maart zijn de eerste ´verraders´ opgepakt en maandag j.l. stonden de eerste draconische straffen al vast in een rechtgang, waarbij de internationale rechtsnormen met voeten getreden zijn.
Cubanen die niet anders deden dan hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen werden ´subversieve activiteiten´ ten laste gelegd. Deze zware aanklacht geeft Castro de mogelijkheid op grond van Wet 88 excessief zware straffen op te leggen. Deze schending van de internationale rechtsorde is onaanvaardbaar.

Juist nu vergadert in Genève de mensenrechtencommissie van de V.N., die doorgaans uiterst kritisch is jegens Cuba. Juist nu heeft de E.U. een officiële vertegenwoordiging in Havana geopend. Juist nu poogt Castro zijn slag te slaan in de schaduw van de bevrijding van Irak. Daar moeten we een stokje voor steken!

In de resolutie bepleiten we onmiddelijke invrijheidstelling van alle gearresteerden en een einde aan deze dubieuze opsluitingen. Alleen dan kan de EU voortzetting van de politieke dialoog met Cuba en toetreding van dat eiland tot de overeenkomst van Cotonou overwegen. Daaraan voeg ik nog toe het Cubaanse verzoek om toe te treden tot de ACS-landen.

Rijk van Dam & Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari