Rapport Belder in Europees Parlement

dinsdag 03 juni 2003 13:45

Het Europees Parlement spreekt en stemt deze week over het Rapport Bastiaan Belder. In dit rapport gaat europarlementariër Belder in op de macrofinanciële bijstand van de Europese Gemeenschap aan omringende landen.

Europarlementariër Bas Belder heeft een rapport geschreven over macrofinanciële bijstand aan derde landen. Dit zijn gelden voor landen waarbij de productiecapaciteit plotseling sterk verminderd, bijvoorbeeld door de gevolgen van een natuurramp. Het rapport is inmiddels door het Europees Parlement ongewijzigd aangenomen.

__________________________________________________________________________

Het Europees Parlement spreekt en stemt deze week over het Rapport Bastiaan Belder. In dit rapport gaat europarlementariër Belder in op de macrofinanciële bijstand van de Europese Gemeenschap aan omringende landen. Deze hulp voorziet bijvoorbeeld in het gelden voor de landen waarbij de productiecapaciteit plotseling hapert omdat de industrie van een dergelijk land door een natuurramp wordt getroffen. Afgelopen twaalf jaar is er gemiddeld jaarlijks een half miljard euro uitgekeerd. Volgens Belder een goed instrument, maar er zitten wel wat haken en ogen aan deze steun.
Zo zijn zaken als de opzet, tenuitvoerlegging, controle en transparantie van de bijstand omslachtig en ook niet doelmatig. Ook is steun niet echt doeltreffend omdat de uitkering van middelen soms tot twee jaar kan uitlopen.
Bovendien ijvert Belder voor een parlementaire controle op de uitgaven worden toegepast.
Eurocommissaris Pascal Lamy kan zich in grote lijnen vinden in het rapport van Belder.

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari