Geen gemorrel aan bijzonder onderwijs

03-09-2003 17:44 03-09-2003 17:44

Een van de problemen met dit soort verslagen is, dat er een politiek gekleurde uitleg wordt gegeven aan grondrechten. Deze uitleg wordt vervolgens als absolute norm voorgeschreven.
Ook in dit jaarverslag staan weer veel pijnpunten.

Het 'Verslag Sylla' handelt over de grondrechten in de Europese Unie. Hans Blokland legt de vinger bij de passage over neutraliteit van onderwijs in dit rapport. In feite stelt het rapport dat godsdienstlessen op scholen uitgesloten moeten worden. Belachelijk, aldus Blokland. In Nederland bestaat het recht op bijzonder onderwijs en dat moet zo blijven.
___________________________________________________________________________

Een van de problemen met dit soort verslagen is, dat er een politiek gekleurde uitleg wordt gegeven aan grondrechten. Deze uitleg wordt vervolgens als absolute norm voorgeschreven.
Ook in dit jaarverslag staan weer veel pijnpunten. Zo wordt in paragraaf 33 aan de lidstaten gevraagd het beginsel van de neutraliteit te bevorderen, hetgeen het onderwijs in de geschiedenis van godsdiensten niet uitsluit. In feite staat hier dus dat godsdienstlessen zelf wel uitgesloten worden. Dat zou rechtstreeks ingaan tegen in Nederlandse Grondwet vastgelegde rechten. In Nederland bestaat namelijk de mogelijkheid om te kiezen voor bijzonder onderwijs, een recht waar veel gebruik van wordt gemaakt door onder meer christenen, mensen met niet-religieuze levensbeschouwingen en inmiddels ook moslims. Het is toch van den zotte dat zo’n ondoordachte, slecht geformuleerde uitspraak in een EP verslag staat. Wat is dat eigenlijk, het beginsel van neutraliteit? Politiek, en dus een overheid, is nooit neutraal. Dat bewijst de jaarlijkse gang van zaken rond dit verslag wel weer.

Hans Blokland

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari