Handelsperikelen

04-09-2003 12:17 04-09-2003 12:17

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken beantwoordde begin deze week een negental parlementaire vragen over "mogelijke onregelmatige toepassing van de handelsakkoorden EG-Israël".

Het handelsverdrag tussen Israel en de Europese Unie staat onder druk. Bas Belder pleit voor een evenwichtige benadering van de beoordeling van deze overeenkomst.
___________________________________________________________________________

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken beantwoordde begin deze week een negental parlementaire vragen over "mogelijke onregelmatige toepassing van de handelsakkoorden EG-Israël". In zijn afgewogen en heldere reactie lees ik dat "voor het overgrote deel van de producten met een Israëlisch oorsprongscertificaat Nederland ervan kan uitgaan, dat de vaststellingen van de Israëlische douane omtrent de oorsprong "rechtsgeldig tot stand zijn gekomen", dat wil zeggen dat zij voldoen aan alle voorwaarden van het oorsprongsprotocol". Meneer de Commissaris, onderschrijft u deze constatering ook voor de overige lidstaten van de EU?
Voorts bepaalt artikel 79 van het associatieakkoord tussen de EG en Israël dat in geval van mogelijke niet-naleving van deze overeenkomst door één van de betrokken partijen beide gehouden zijn via de Associatieraad "tot een wederzijds aanvaardbare oplossing" te komen. Ik vertrouw erop dat de Commissie haar uiterste best zal doen met Israël tot een vergelijk te komen over de interpretatie van het oorsprongsprotocol.

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari