Subsidies tabaksboeren

24-09-2003 08:11 24-09-2003 08:11

Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat de huidige subsidieregeling voor tabaksboeren op de schop. Gisteravond stelde landbouwcommissarris Franz Fischler voor om de regeling voor tabaksboeren danig te veranderen. Rijk van Dam, europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, is blij dat de Commissie de hypocriete regeling eindelijk verandert.

Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat de huidige subsidieregeling voor tabaksboeren op de schop. Gisteravond stelde landbouwcommissarris Franz Fischler voor om de regeling voor tabaksboeren danig te veranderen. Rijk van Dam, europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, is blij dat de Commissie de hypocriete regeling eindelijk verandert. ´De afgelopen jaren gaf de EU met de ene hand jaarlijks een miljard euro subsidie aan tabaksboeren terwijl het met de andere hand miljoenen euro's uitgaf aan antirookcampagnes.´
De komende drie jaar wordt de premie voor de verbouw van tabak losgekoppeld van de productie. De tabaksboer kan nu beslissen om andere gewassen te gaan telen zonder de subsidie kwijt te raken. Fischler wil daarnaast het subsidiebedrag met 20 procent verlagen en die besparing steken in fondsen voor plattelandsontwikkeling.
Gezien de slechte kwaliteit van de Europese tabak en de lage marktprijs is de verwachting dat vele tabaksboeren op zoek zullen gaan naar economisch aantrekkelijke alternatieven. Jarenlang hebben met name Frankrijk, Italië en Griekenland de hervorming van de tabaksector tegengehouden. Omdat tabak vooral in achtergebleven regio's geteeld wordt, was de angst dat zonder landbouwsubsidies deze regio's economisch nog verder achterop zouden raken. "Met deze aanpak spaart de Europese Commissie de boer en het platteland", aldus van Dam.

Voor meer informatie:

Walter Monster
Voorlichter eurofractie ChristenUnie-SGP
06 51 40 80 85
« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari