Een bloedig baken

woensdag 16 april 2003 10:43

Al-Manar, zo heet het televisiestation van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Arabisch voor “baken”. Een wel heel bloedig baken! Want Al-Manar propageert zelfmoordaanslagen op Israëli’s en Amerikanen. En dat dagelijks, met een zenderbereik dat zich ver uitstrekt tot Europa en de VS.

Bron: Israel Vandaag

door Bas Belder


Al-Manar, zo heet het televisiestation van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Arabisch voor “baken”. Een wel heel bloedig baken! Want Al-Manar propageert zelfmoordaanslagen op Israëli’s en Amerikanen. En dat dagelijks, met een zenderbereik dat zich ver uitstrekt tot Europa en de VS.
Al-Manar camoufleert zijn politieke boodschap niet. “Dood aan Israël”, luidt de titel van een videoprogramma. Niemand heeft het recht ook maar “één korrel Palestijns zand” op te geven, waarschuwt de secretaris-generaal van Hezbollah, Nasrallah, voor de camera.
Strijdliederen wisselen het gesproken woord af op de video. Ophitsend klinkt het: “Sla toe door je bloed te laten vloeien. Dood, dood, dood aan Israël. Sla toe met je exploderende lichaam. Dood, dood, dood aan Israël. Tref ze met een steen, katapult of mes, dag en nacht. Jaag ze op, want de wil is sterk, gelijk een vulkaanuitbarsting. Trek je niets aan van de zware bewapening van de vijand.”

Op kleinere schaal zendt Al-Manar ook in het Hebreeuws uit. Onder de begeleidende beelden van dood en verderf zaaiende Palestijnse zelfmooraanslagen adviseert Hezbollah de ”zionisten terug te keren naar Europa en de VS, waar jullie vandaan kwamen”. In Tel Aviv zal het “voor jullie” immers niet veilig zijn…

Even agressief keert Al-Manar zich tegen de VS. Aan de vooravond van de Amerikaans-Britse militaire interventie in Irak zond het station een hatelijke trucage uit van het beroemde Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Een doodshoofd, een gewaad waarvan het bloed druipt en in plaats van een toorts een scherp mes in de opgeheven hand.
Eén week voor de verdrijving van Saddam Hussein pochte Hezbollah-leider Nasrallah richting Washington: “De bevolking van deze regio zal u met haar wapens, bloed en martelaarschap opwachten. Vandaag, nu de regio door honderdduizenden Amerikaanse manschappen wordt overspoeld, zal onze leus “Dood aan Amerika” blijven.”

Tijdens de militaire ontmanteling van Saddams “Republiek van de Angst” noemde Al-Manar Amerika “de moeder van het terrorisme”. En passant plaatste de zender president Bush letterlijk (gesplitst beeld) en figuurlijk op één lijn met Adolf Hitler. Onder het motto: “de geschiedenis herhaalt zich”.
Hoe serieus neemt Brussel deze terroristische dreigementen van Hezbollah? Hetzelfde geldt voor Den Haag? Het tegendeel blijkt uit negatie (gewoon een associatieakkoord met Libanon aangaan) of zelfs nauwere banden na te streven met Syrië en Iran, beide financiers en wapenleveranciers van Hezbollah. Juist op het cruciale punt van terreurbestrijding zouden Europa en VS andermaal scherp tegenover elkaar komen te staan. Was de transatlantische controverse over Irak al niet erg genoeg?!

Drs. Bas Belder, lid van het Europees Parlement voor ChristenUnie-SGP

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari