Red de kabeljauw

woensdag 22 oktober 2003 16:32

Om te voorkomen dat de kabeljauw in de Noordzee verdwijnt, is een actie “Red de kabeljauw” hard nodig. De vraag is hoe?

Het gaat niet goed met de kabeljauwstand in de Europese zeeën. Volgens Rijk van Dam hoogste tijd voor een plan van actie. het plan van de Commissie heeft nogal wat haken en ogen.
__________________________________________________________________________

MdV,

Om te voorkomen dat de kabeljauw in de Noordzee verdwijnt, is een actie “Red de kabeljauw” hard nodig. De vraag is hoe?
In haar definitieve herstelplan voor de kabeljauw voert de Commissie een systeem van inspanningsbeperking in dat in Nederland al lange tijd zijn waarde heeft bewezen als de zeedagenregeling. Een regeling waarmee de visserijdruk goed gestuurd kan worden. Toch heeft het Commissieplan ook de nodige haken en ogen. Het plan heeft slechts betrekking op schepen langer dan tien meter. Kortere schepen hebben wel degelijk een aandeel in de kabeljauwvangst, hetzelfde geldt voor de sportvisserij. De industrievisserij die regelmatig grote hoeveelheden kabeljauw bijvangt wordt zelfs bijna ongemoeid gelaten.
De proportionaliteit van de te nemen maatregelen is onduidelijk. Vissers die weinig kabeljauw bijvangen, zouden minder door het herstelplan in hun activiteiten gehinderd moeten worden dan vissers die relatief meer bijdragen aan de problemen. De effecten van de verschillende visserijen kunnen overigens pas goed gemeten worden als de discards ook aangeland worden. Een voorstel daartoe ontbreekt.

Discards = teruggegooide vis, - dit is met name vis die onder de maat is. Echter vis die teruggegooid wordt overleeft het niet en is slechts meeuwenvoer.

Rijk van Dam

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari