Israël onder Europees vuur

dinsdag 25 november 2003 16:07

Direct na het zomerreces staat het Midden-Oosten hoog op mijn parlementaire agenda. Zo is het de eerste week van september meteen al raak. In Straatsburg debatteren we over de toepassing van het handelsakkoord tussen de Europese Gemeenschap en Israël.

Bron: Israël actueel

door Bas Belder


Direct na het zomerreces staat het Midden-Oosten hoog op mijn parlementaire agenda. Zo is het de eerste week van september meteen al raak. In Straatsburg debatteren we over de toepassing van het handelsakkoord tussen de Europese Gemeenschap en Israël. De aanjagers van deze discussie willen de Joodse staat in de beklaagdenbank plaatsen en... gestraft zien. Want, naar hun vaste idee, schendt Israël aanhoudend en veelvuldig de regels van het akkoord. Jeruzalem voert immers ten onrechte producten onder eigen naam en dus voorkeurstarief uit naar de lidstaten van de EU. Het betreft hier export uit de Gazastrook, de westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte. Dat is dus de politieke angel in het EP-debat.

Interessant genoeg speelt dezelfde kwestie tegelijkertijd op nationaal politiek én publiek niveau. In het eerste geval door kamervragen aan minister Jaap De Hoop Scheffer en in het tweede door een publieke discussie op maandagmiddag 1 september in Den Haag. In overleg met beleidsmedewerker Henk Jan van Schothorst verdelen we de taken. Samen reizen we op donderdag 28 augustus naar Den Haag om ons licht op te steken bij de Israëlische ambassade. Daarnaast gaat Henk Jan naar het seminar en spreek ik de Israëlische ambassadeur bij de EU in mijn kantoor in Straatsburg. De inzet: een solide invulling van één minuut spreektijd op donderdagmiddag 4 september.

De inspanningen lonen. Op maandag 1 september bereiken ons de uitvoerige schriftelijke antwoorden van minister De Hoop Scheffer. En tegen middernacht van diezelfde dag meldt Henk Jan zich nog uit Den Haag. Enthousiast als altijd en ook ietwat verontwaardigd over de uitgesproken pro-Palestijnse invulling van het seminar doet hij verslag. Politiek interessant is zijn ontmoeting met een Leidse wetenschapster, een juriste die echt kaas heeft gegeten van de inhoud van het associatieakkoord EG-Israël. Daar kunnen we wat mee.

De volgende dagen in Straatsburg verstrijken razendsnel. De voorbereiding op het debat over Irak (woensdagmiddag 3 september) slokt me bijna helemaal op. Veel voldoening geeft de gelukte verbinding met Bagdad op dinsdag. Eindelijk spreek ik Fuad Hussein, een prima informant, weer eens. Wat wil je nog meer? Evenwichtige informatie over het veelgeplaagde Tweestromenland uit de eerste hand!

En ja, dan moet de speech over het beladen onderwerp toch echt komen. Twee punten wil ik maken: blijkens het schrijven van het Nederlandse departement van Buitenlandse Zaken is er niets mis met het "overgrote deel" van de Israëlische export naar ons land en mochten er toch problemen rijzen, dan bepaalt artikel 79 van het akkoord dat beide partijen gehouden zijn "tot een wederzijds aanvaardbare oplossing" te komen. Kortom, hoezo sancties tegen Israël, hoezo opschorting van de handelsovereenkomst met Israël? Voor de tekst van de speech verwijs ik de lezers graag naar onze website, www.eurofractie.nl.

Bas Belder is lid van het Europees Parlement voor ChristenUnie-SGP.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari