Proef met laag BTW-tarief

woensdag 03 december 2003 16:18

Een experiment van drie jaar voor de toepassing van een laag BTW-tarief op arbeidsintensieve diensten is kort. Te kort naar mijn mening.

Vandaag begint in Brussel de korte plenaire vergadering. Op het programma staat onder andere een debat over de proef met het verlaagde BTW-tarief voor arbeidsintensieve diensten. Hans Blokland voert een kort maar krachtig pleidooi om dit experiment langer te laten duren dan de voorgestelde drie jaar. Zo kan er beter gekeken worden wat de voordelen en nadelen van deze tariefswijziging zijn.
__________________________________________________________________________

Mijnheer de Voorzitter,

Een experiment van drie jaar voor de toepassing van een laag BTW-tarief op arbeidsintensieve diensten is kort. Te kort naar mijn mening. Zeker als we de economische conjunctuur in de conclusies laten meewegen. Die ging de laatste drie jaar meer omlaag dan omhoog. En ook u weet dat het dan moeilijk is om het werkgelegenheidseffect van een BTW verlaging op de langere termijn vast te stellen.
Daar komt bij dat we elkaar hier met verschillende onderzoeksrapporten bestoken die ook nog eens tegenstrijdige beweringen doen over de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Kortom, Mijnheer de Voorzitter, het wordt de hoogste tijd dat de Commissie het unanieme oordeel van de Raad overneemt èn het experiment.

En, mijnheer Bolkestein, u zult het toch met mij eens moeten zijn dat het in een tijd waarin de economie nauwelijks groeit onverstandig is om de BTW te verhogen?!

Ik dank u.

Hans Blokland

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari