Dobberen in jodenbloed

dinsdag 20 januari 2004 23:30

Veel artiesten willen ons doen geloven, dat kunst waardenvrij is. Kunst om de kunst, we zien in de hedendaagse kunst waar dat toe leidt. Gelukkig zijn er ook vele kunstenaars, die wel normen en waarden erkennen, waaronder christenen die hun Schepper eren met het werk van hun handen.

In ieder geval staat antisemitisme vrij hoog op de Europese agenda. Commissievoorzitter Romano Prodi is vorige week uitgebreid de dialoog aangegaan met hoge Israelische vertegenwoordigers. Toch vindt Rijk van Dam deze houding aan de slappe kant. Hij zou graag hardere actie zien tegen dit oprukkende gevaar.
__________________________________________________________________________

Bron: Christenen voor Israël

Veel artiesten willen ons doen geloven, dat kunst waardenvrij is. Kunst om de kunst, we zien in de hedendaagse kunst waar dat toe leidt. Gelukkig zijn er ook vele kunstenaars, die wel normen en waarden erkennen, waaronder christenen die hun Schepper eren met het werk van hun handen.
Al zijn het met name socialistische en aanverwante politici die veel gemeenschapsgeld aan kunst willen uitgeven, kunst wordt geacht a-politiek te zijn. Maar ook die basisregel wordt inmiddels met voeten getreden. In Amsterdam verspreidde een artiest enquêteformulieren over illegalen in Nederland, inclusief de vraag of de burgers bereid waren illegalen aan te geven.

Maar het kan nog vele malen bonter: een Zweeds beeldend kunstenaar maakte een kunstwerk, bestaande uit een vijver met rode vloeistof, waarop een bootje dobbert. Het zeil van dat bootje is een portretfoto van een Palestijnse, die meer dan twintig Israeli´s meesleurde in haar zelfmoord. Gezien de scherpte is dit geen amateurfoto, maar is die blijkbaar afkomstig van het ´persbureau´ van de Palestijnse moordenaarsbende, die haar de explosieven verschafte. Bouwlampen rond de vijver zetten dat portret fel in het licht.

Deze gotspe vindt u niet in Syrië of een andere antisemitische dictatuur. Nee, het ligt in Zweden, dat verlichte land, waar men zulke hoge sociale standaarden aanlegt. Hier, in één van de meest welvarende lidstaten van de Europese Unie dobbert het portret van een menselijke moordmachine op een plas ´jodenbloed´. In wat voor wereld leven wij?

De ambassadeur van Israël in Zweden werd bij de aanblik van deze gruwel zo door verontwaardiging getroffen, dat hij een schijnwerper in de rode plas smeet. Niet diplomatiek, wel heel begrijpelijk. Het zou de ambassadeurs van de EU-landen sieren, als zij gezamenlijk onmiddelijk de vernietiging van deze slag in het gezicht van de joodse slachtoffers eisen.
Dat zou een beter signaal naar de vijanden van de joden zijn dan de krokodillentranen van Europese Commissie-voorzitter Romano Prodi over het groeiende antisemitisme in de lidstaten.

Rijk van Dam

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari