Situatie in Zimbabwe

15-01-2004 23:11 15-01-2004 23:11

"Traangas voor Haïti". Zo luidde de titel van een indringend essay van de Duitse auteur Hans Christoph Buch dat op maandag 5 januari in de Frankfurter Allgemeine verscheen. Wat heeft dat echter te maken met de dramatische situatie in het Zimbabwe van president Robert Mugabe?

Naast de problemen op Haïti debatteert het Europees Parlement vandaag ook over de situatie in Zimbabwe. Bas Belder hekelt de houding van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki die nauwe banden heeft met de regimes in zowel Zimbabwe als Haïti.
__________________________________________________________________________

Mijnheer de Voorzitter,

"Traangas voor Haïti". Zo luidde de titel van een indringend essay van de Duitse auteur Hans Christoph Buch dat op maandag 5 januari in de Frankfurter Allgemeine verscheen. Wat heeft dat echter te maken met de dramatische situatie in het Zimbabwe van president Robert Mugabe? Ons onderwerp van debat toch! Wel, Buchs essay is een open brief aan het huidige Zuid-Afrikaanse staatshoofd Thabo Mbeki, een oude bekende voor de schrijver. Hij hekelt de houding van Mbeki tegenover de regimes van president Aristide van Haïti en president Mugabe van Zimbabwe: "Waarom kwam u in Haïti niet op voor de respectering van de mensenrechten? En waarom klinken uw protesten tegen de permanente schending van dezelfde rechten in Zimbabwe zo gedempt?"

Evenals Buch spreekt de voorliggende resolutie Zuid-Afrika expliciet aan op de almaar verslechterende situatie in Zimbabwe. Raad en Commissie, laat van u horen!

Buch vraagt onomwonden aan Mbeki: "Of wilt u het door Mugabe gekozen pad –de blanke minderheid als zondebok voor eigen feilen– ook voor Zuid-Afrika openhouden." Die heldere stellingname verwacht ik van de EU bij het komende overleg met de Afrikaanse Unie.

Bas Belder

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari