Bestrijding illegale drugshandel

maandag 08 maart 2004 22:02

Dit kaderbesluit is al eerder aan de orde geweest. Niet alleen binnen het Parlement, maar ook binnen de Raad bleek Nederland dwars te liggen. Twee jaar lang werd het besluit tegengehouden door Nederland, dat bang was dat het gedoog systeem in het geding zou komen. Wat mij betreft zou het juist goed zijn als het internationaal afwijkende, Nederlandse beleid onder druk van de Europese staten een koerswijziging zou ondergaan.

Subsidiariteit is en prima beginsel. Maar er zijn uitzonderingen: het Nederlandse drugsbeleid. Hans Blokland betreurt het dat de tekst van de Commssie over het drugsbeleid zodanig is afgezwakt,. dat het liberale beleid in Nederland kan blijven bestaan.


Mijnheer de Voorzitter,

Dit kaderbesluit is al eerder aan de orde geweest. Niet alleen binnen het Parlement, maar ook binnen de Raad bleek Nederland dwars te liggen. Twee jaar lang werd het besluit tegengehouden door Nederland, dat bang was dat het gedoog systeem in het geding zou komen. Wat mij betreft zou het juist goed zijn als het internationaal afwijkende, Nederlandse beleid onder druk van de Europese staten een koerswijziging zou ondergaan.

Nu ligt er een compromis, waarvan de tekst helaas zwakker is geworden dan de aanvankelijke Commissietekst. Zo wordt de juridische samenwerking en uitzetting naar andere lidstaten niet verplicht gesteld en is een en ander zo geformuleerd dat het Nederlandse beleid onder het subsidiariteitsbeginsel valt. Terwijl de minimumstraf aanzienlijk omhoog gaat van 1 maand naar 1 jaar, hoeft Nederland deze straf niet op te leggen.

Ondanks deze kanttekeningen verheugt het mij dat er nu een gezamenlijk kader ligt om de drugshandel, die zoveel levens kapot maakt, te bestrijden. Ik hoop dat de lidstaten, inclusief Nederland, er serieus werk van zullen maken. Hun burgers zijn het waard.

Hans Blokland

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari