Slowakije bereidt zich voor op 1 mei

woensdag 28 april 2004 11:35

Uitbreiding EU / Midden-Europa graaft voor toekomst in het verleden

BRATISLAVA - Zittend op een stapeltje stenen, een sigaret in de hand, staart de bouwvakker peinzend over de snelstromende Donau in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Op de brede stoep langs de boulevard wachten hij en een paar collega's op vers beton, terwijl het warme lentezonnetje de eerder gestorte grijze massa op het monument-in-aanbouw razendsnel versteent.

Net als de negen andere toetredende landen maakt Slowakije zich op voor een knalfeest dat niet snel wordt vergeten, zo is tenminste de bedoeling. Het land wil het nieuwe tijdperk inluiden door verleden en toekomst op een originele manier met elkaar te verbinden. Naast optredens zullen de 25 EU-landen zich presenteren. Maar het belangrijkste is toch de bouw van de 'Heuvel van de Europese Integratie'.

,,We zijn geïnspireerd door de 'Heuvel van de Kroningen' ten tijde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie'', zegt Miroslav Vetrik, directeur van het toeristenbureau. Hij komt even poolshoogte nemen bij het monument dat zaterdag net op tijd klaar zal zijn. De jeugdige Vetrik -28 jaar en strak in het pak met een onophoudelijk rinkelend mobieltje- is naar eigen zeggen de bedenker van het idee, dat door twee lokale architecten verder is uitgewerkt.

,,Tussen 1563 en 1830 zijn in Bratislava negentien vorsten en vors tinnen gekroond'', doceert Vetrik. ,,Bij die gelegenheden werd er een kroningsheuvel opgericht, waarbij aarde uit de verschillende Hongaarse regio's in Bratislava bij elkaar werd gebracht, als symbool van de eenheid. Dat leek ons nu ook passend.''

Eergisteren zijn de linnen zakjes met elk twee kilo aarde uit de 25 EU-lidstaten per vliegtuig in Bratislava aangekomen. De ceremonie zal zaterdag bol staan van de symboliek. De zakjes worden verdeeld over twee schepen -een voor de vijftien 'oude' lidstaten en een voor de nieuwelingen. Die varen over de Donau naar elkaar toe; het schip van de nieuwe lidstaten tegen de stroom in. Dansers met vlaggen nemen plaats op een grote kaart van Europa en zetten daarna de zakjes aarde bij elkaar op het monument.

Het geheel wordt luister bijgezet door Beethovens negende symphony, die eindigt met het koor 'Alle Menschen werden Brüder', het volkslied van de Europese Unie. Nadat de ambassadeurs van alle landen een wens hebben uitgesproken, zullen er 25 witte duiven worden losgelaten. Later dit jaar wordt er nog een sculptuur bij geplaatst met de duimafdruk van de eerste baby die op 1 mei in Bratislava wordt geboren.

,,Nu is een goed moment voor de mensen om even stil te staan bij de geschiedenis'', verklaart Vetrik de parallel met het verleden. ,,We denken dat we daarvan nog heel wat kunnen leren.''


bron: Trouw 28-04-2004

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari