EU-steun voor Turks Cyprus

woensdag 28 april 2004 11:49

Turks-Cyprus krijgt hulp van EuropaLUXEMBURG, 27 APRIL. Het noordelijke deel van Cyprus kan de komende jaren rekenen op 259 miljoen euro aan steun vanuit de Europese Unie. Dat is gisteren besloten door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De ministers hebben gisteren tijdens overleg in Luxemburg besloten dit bedrag aan het Turks-Cyprische deel van het eiland beschikbaar te stellen ondanks de uitkomst van het referendum van afgelopen zaterdag waarbij de Grieks-Cyprioten het VN-plan voor hereniging van het gedeelde eiland massaal afwezen.

De ministers spraken in een gezamenlijke verklaring hun teleurstelling uit over het feit dat de toetreding van een ongedeeld Cyprus tot de Europese Unie per 1 mei aanstaande nu niet mogelijk is. In dezelfde verklaring staat dat de ministers ,,vastbesloten zijn'' een eind te maken aan het isolement van de Turks-Cyprische gemeenschap door de economische ontwikkeling van hun deel van het eiland te bevorderen.

De bedoeling is dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, hiervoor rechtstreekse contacten legt met het noordelijk eilanddeel en ook plannen gaat ontwikkelen. Over de juridische implicaties van het een en ander wordt de komende dagen verder gesproken door de EU-ambassadeurs, waarna de EU-ministers van Justitie, die aanstaande donderdag in Luxemburg bijeenkomen, hun oordeel kunnen geven. De ministers zijn gebaat bij haast omdat Cyprus aanstaande zaterdag samen met nog negen andere landen toetreedt tot de Unie.

Een belangrijke kwestie is de status van de zogeheten 'groene lijn' die het eiland al sinds 1974 verdeeld houdt. De Grieks-Cyprioten wensen deze lijn niet te beschouwen als een grens omdat hiermee de opdeling van het eiland erkend zou worden. Maar naarmate de Europese Unie meer direct in contact treedt met het Turkse deel is er de facto wel sprake van een erkenning. Eén van de vraagstukken die hiermee verband houdt is of er straks weer rechtstreeks kan worden gevlogen op het vliegveld in het noordelijke deel. Nu kan dit niet, omdat geen enkel land behalve Turkije het noordelijke deel erkent. Openstelling van het vliegveld zou een enorme impuls kunnen geven aan de toeristenindustrie.

Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, komt het er nu op aan dat het Turkse deel beloond wordt voor de positieve houding. De bevolking van het noordelijke deel stemde afgelopen zaterdag wel voor het vredesplan. De 259 miljoen die de Unie nu beschikbaar heeft gesteld voor het Turkse deel was overigens al gereserveerd voor dit doel. Alleen ging 
men er toe nog vanuit dat de hereniging van het eiland zou doorgaan.


bron: NRC 27-04-2004

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari