Economisch beleid van de EU

dinsdag 04 mei 2004 16:00

Op 4 mei hield Hans Blokland een speech in de plenaire vergadering van het Europees Parlement, naar aanleiding van de voorstellen van de Europese Commissie over het economisch beleid van de Unie. Hieronder treft u zijn bijdrage aan.

Voorzitter,

Van 10 tot en met 13 juni zijn er verkiezingen voor het Europees parlement. Verkiezingen waarvan de opiniemakers verwachten dat er afgerekend gaat worden. Een afrekening met het beleid van zittende regeringen. Dat is geen afrekening met het beleid van dit Parlement. Kennelijk ontbreekt een directe relatie tussen de toestand in de lidstaten en het beleid dat we hier maken.

In aanloop naar die verkiezingen is er in Nederland een website met als naam "geenwoorden.nl". De kiezer wil immers daden zien. En de kiezer wil weten of de partijen en parlementsleden hun verkiezingsbeloften waargemaakt hebben. Daar heeft de burger ook recht op. Een overheid die waarmaakt wat ze belooft en die goede voornemens omzet in goed beleid.

Als ik die parallel doortrek naar de Europese Commissie dan bestaat de verklaring van vandaag weer uit mooie voornemens en goede wensen. En opnieuw kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het daar ook deze keer weer bij blijft.

Ik heb de afgelopen maanden meerdere keren in het debat over het economisch beleid aandacht gevraagd voor het vastgelopen Lissabon proces.

Een proces dat muurvast zit omdat de lidstaten op elkaar wachten met de uitvoering van maatregelen. En die uitvoering moeten de lidstaten zelf doen. En u begrijpt dat met 25 lidstaten er toch een paar moeten zijn die als eerste met de uitvoering beginnen.

Als Parlement hoeven we daarbij niet stil te zitten. 
We kunnen in onze resoluties de doelstellingen van Lissabon beter definiëren. Dan krijgen we haalbare doelstellingen. En u begrijpt dat bij haalbare doelstellingen uitvoering mogelijk is.

Voorzitter, het wordt de hoogste tijd om werk te maken van het Europees sociaal en economisch beleid. De lidstaten moeten het uitvoeren en wij moeten toezien op de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Dan wordt er met verkiezingen straks niet afgerekend, maar een mandaat gegeven!

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari