Tien nieuwe Commissarissen

woensdag 05 mei 2004 11:37

Op 5 mei stemde het Europees Parlement over de benoeming van tien nieuwe Commissarissen, één voor elk land dat op 1 mei tot de Unie is toegetreden. Voor de stemming had Hans Blokland nog de gelegenheid om zijn mening te geven over deze nieuwe lichting.

Op 5 mei stemde het Europees Parlement over de benoeming van tien nieuwe Commissarissen, één voor elk land dat op 1 mei tot de Unie is toegetreden. Voor de stemming had Hans Blokland nog de gelegenheid om zijn mening te geven over deze nieuwe lichting.Voorzitter,

We zijn verheugd om vandaag tien nieuwe leden van de Europese Commissie te begroeten. Voor ons Nederlanders is het vandaag een symbolische dag, want op 5 mei wordt in Nederland elk jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en gevierd. Een oorlog die als trieste afloop de deling van Europa tot gevolg had. Nu, 59 jaar later, is er echt sprake van een heling van een vrij Europa. Wij wensen dat de Europese Commissie op volle kracht moge verder werken aan dat proces van heling van Europa.

Gisteren kwam de mede door ons ingediende motie van wantrouwen in stemming. Die hebben wij gesteund. Nu zou u kunnen denken dat we ook vandaag een zuur gezicht zetten. Maar niets is minder waar. We hebben hier met gekwalificeerde kandidaten te maken en we zullen hen steunen.

Maar we hebben wel een dringend advies aan de nieuwe leden. Neem niet de gebruikelijke tactieken van bepaalde Commissarissen over. Verschuil u dus niet achter uw ambtenaren, ook niet achter de lidstaten en verlies u niet in vaagheden, maar geef concrete antwoorden. Wees duidelijk en precies in uw toezeggingen en kom die ook na. Daar heeft de Europese democratie alleen maar profijt van. Kortom: zorg dat u controleerbaar bent. Dat stellen wij en de kiezers die op ons gestemd hebben op hoge prijs. Ten slotte: maak uw mandaat helemaal af en neem niet voortijdig afscheid.

De EDD-groep betreurt dat het beleidsonderdeel van de begrotingscontrole niet separaat is toegewezen aan een van de nieuwe Commmissarissen. Met zoveel nieuwe leden had dat gemakkelijk gekund. In de afgelopen jaren is gebleken dat één Commissaris niet tegelijkertijd verantwoordelijk kan zijn voor de begroting en voor de begrotingscontrole. Dat leidt tot belangenverstrengeling bij de fraudebestrijding.

Mijn fractie geeft de nieuwe Commissarissen een devies mee dat hen hogelijk zal inspireren: niet aftreden, maar optreden! Wij wensen u Gods zegen toe op uw verantwoordelijke werk.

Hans Blokland
lid van het Europees Parlement namens ChristenUnie-SGP

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari