8 mei: Christenen voor Europa in Den Bosch

donderdag 06 mei 2004 09:19

Op 8 mei wordt in Sportcentrum Maaspoort in Den Bosch de manifestatie 'Samen voor Europa' georganiseerd. Doel is meer aandacht te geven aan de betekenis van christelijke spiritualiteit in Europa.

Europa heeft een vrije markt nodig, maar ook bezieling en spiritualiteit. Christenen van verschillende tradities kunnen daar samen een bijdrage aan leveren. Daartoe is zaterdag 8 mei in Sportcentrum Maaspoort te Den Bosch de manifestatie Samen voor Europa. Volgens de initiatiefnemers kan een hernieuwde aandacht voor christelijke spiritualiteit Europa meer afstemmen op waarden als vrede, gerechtigheid en solidariteit.

THEMA'S

Gedurende de dag wordt ingegaan op de historie, de actualiteit en de toekomst van Europa. De sprekers zullen het hebben over de geestelijke wortels van Europa (prof. Andrea Ricardi), de eenheid van Europa (Romano Prodi), de roeping van Europa (Edy Korthals Altes), Europa heeft Christus nodig (Ulrich Parzany), het christelijk sociaal handelen (Doekle Terpstra), de noodzaak van een tegenbeweging (mgr. Ad van Luyn) en de toekomst van Europa (Jeff Fountain).

PANEL

Ds. Bas Plaisier, secretaris-generaal van de PKN, en de europarlementariërs Maria Martens (CDA) en Hans Blokland (CU) zullen aan het einde van de ochtend reageren op de lezingen van o.a. Prodi. Zij doen dat in een panelgesprek o.l.v. Leo Fijen van Kruispunt-tv.

150 EUROPESE STEDEN

De bijeenkomst in Den Bosch maakt deel uit van een groot Europees gebeuren waarbij 150 Europese steden via een satelliet beelden ontvangen van een centrale bijeenkomst van 10.000 deelnemers in Stuttgart. Prodi en Ricardi zijn via de satelliet te horen en te zien in Sportcentrum Maaspoort, waar het programma vooral een eigen Nederlands karakter zal hebben.

BREED OECUMENISCH

De manifestatie is een initiatief 'vanuit de basis': ruim honderd zeventig christelijke bewegingen en gemeenschappen van zeer verschillende kerkelijke achtergronden zetten zich er voor in. Evangelisch, katholiek, protestants en orthodox. Maar ook officiële kerkelijke leiding zal aanwezig zijn. De vertegenwoordiging van de Raad van Kerken in Nederland zal o.a. bestaan uit voorzitter Van Eijk, secretaris Bakker en vice-voorzitter Fennema. Van de rooms-katholieke bisschoppen is mgr. De Jong aanwezig, mgr. Van Luyn spreker en gaat mgr. Hurkmans voor in een gebedsdienst, samen met Peter Sleebos, de algemeen voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, ds. Wallet (PKN) en ds. Himmans Arday van een migrantenkerk in de Bijlmermeer.

Plaats: Sportcentrum Maaspoort Den Bosch (Marathonloop 1, aan het einde van de Maaspoortweg die begint bij afrit 47 op de A59)

Tijd: 10.00 - 12.45 en 14.15 - 17.30 uur. Informatiemarkt: 9.00-10.00 uur en 12.45-14.15 uur.

Toegang gratis. Collecte voor de onkosten.

Aparte programma's voor kinderen en tieners.

Inlichtingen: www.samenvooreuropa.nl

Telefoon: tel. 033-4659622

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari