Veel dubbele asielaanvragen in Europa

06-05-2004 10:18 06-05-2004 10:18

Veel asielzoekers stellen hun hoop niet op één specifiek landen in de Europese Unie. Dat blijkt uit het jaarverslag van Eurodac.

BRUSSEL (ANP) - Ruim 15.400 personen hebben vorig jaar in meerdere landen van de Europese Unie asiel aangevraagd. Bijna 1800 asielaanvragers deden dat zelfs in drie of meer Europese lidstaten.

Dat is in totaal ongeveer 7 procent van alle asielaanvragen in de hele EU, zo blijkt uit het jaarverslag van Eurodac, het computernetwerk dat via vingerafdrukken het zogeheten asielshoppen moet tegengaan.

In Nederland liepen 704 personen tegen de lamp, die ook nog eens in andere lidstaten aanvragen voor asiel of een verblijfsvergunning hadden ingediend. Eurodac werd begin vorig jaar ingevoerd, om fraude en verdubbeling van asielaanvragen tegen te gaan. Asielzoekers die een tweede aanvraag indienen, moeten in de regel terug naar de EU-lidstaat waar zij de eerste keer een verzoek om opvang deden.

De kosten van Eurodac bedroegen vorig jaar 7,5 miljoen euro. Oorspronkelijk was voor de opzet van het systeem 11,6 miljoen euro uitgetrokken. Experts van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zeggen dat het systeem ook nog eens voor extra besparingen zorgt. Doordat asielzoekers niet in andere lidstaten extra aanvragen kunnen indienen, besparen die landen op de kosten van aanvraagprocedures, huisvesting en verdere opvang.

De commissie-experts vermoeden dat het aantal dubbele aanvragen in het verleden veel hoger lag. „De komst van het systeem heeft voor een zeker afschrikwekkend effect gezorgd", aldus Eurodac-coördinator Paul. De eerste maanden van dit jaar is het aantal verdubbelingen weliswaar gestegen tot ruim 10 procent van het totale aantal aanvragen, maar dat is volgens de commissie slechts een tijdelijke zaak. Paul: „Uiteindelijk zullen minder mensen in verschillende lidstaten tegelijk een aanvraag voor opvang indienen". 

Elke asielzoeker moet bij aanvraag voor opvang in een EU-lidstaat voortaan zijn vingerafdruk achterlaten. Binnen vijf minuten kunnen medewerkers van immigratiediensten aan de grens zien of de vingerafdruk niet al in het systeem zit. Alleen Denemarken doet voorlopig nog niet mee aan Eurodac.

In totaal werden vorig jaar 246.902 vingerafdrukken in het systeem ingevoerd. Daarvan waren er bijna achtduizend van personen die illegaal de grens wilden oversteken. In Nederland werden vorig jaar overigens 9530 correcte, eerste asielaanvragen ingediend. 


bron: Reformatorisch Dagblad, 6 mei 2004

Het grootste aantal verdubbelingen van aanvragen vindt plaats bij asielzoekers die naar Groot-Brittannië willen. Vorig jaar waren er aan de Britse grenzen 3.861 personen die ook in al één of meerdere Europese lidstaten om een verblijfsvergunning of politiek asiel hadden gevraagd.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari