Bolkestein stopt als Eurocommissaris

vrijdag 07 mei 2004 15:39

Frits Bolkestein stopt als eurocommissaris. Dat heeft hij deze week aan premier Balkenende laten weten. Dat is vrijdag door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.

DEN HAAG/BRUSSEL - Frits Bolkestein stopt als eurocommissaris. Dat heeft hij deze week aan premier Balkenende laten weten. Dat is vrijdag door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.

Premier Balkenende vindt het 'jammer' dat Bolkestein afziet van een nieuwe termijn als eurocommissaris. "Bolkestein was een goede eurocommissaris en had wat het kabinet betreft door kunnen gaan", laat Balkenende via zijn woordvoerder weten. Balkenende is wel blij dat Bolkestein nu de benodigde duidelijkheid heeft gegeven.

Het kabinet zal 'voortvarend' op zoek gaan naar een opvolger voor Bolkestein. Of dat opnieuw een VVD'er of wellicht een CDA'er wordt, valt nog niet te zeggen, aldus de woordvoerder van Balkenende.

Opvolging

Voor de opvolging circuleren binnen VVD en CDA drie namen. Het CDA zou oud-minister van Financiën Ruding als eerste kandidaat voor de Nederlandse post binnen de commissie willen aanwijzen, afhankelijk van de portefeuille die Nederland in de wacht kan slepen. De tweede CDA-kandidaat is volgens diverse bronnen huidig landbouwminister Veerman.

De VVD zal echter eisen dat de opvolger als eurocommissaris opnieuw een VVD'er wordt. Dat zei Tweede-Kamerlid en Europa-specialist voor de VVD, Van Baalen, vrijdag. Van Baalen noemt het besluit van Bolkestein jammer. "Hij is een zwaargewicht. Dit is een verlies voor de Europese politiek."

'Logisch'

Van Baalen zegt dat het CDA internationaal goed vertegenwoordigd is met premier Balkenende, minister Bot (Buitenlandse Zaken) en oud-CDA-leider De Hoop Scheffer als NAVO-baas. "De VVD had met Bolkestein een eurocommissaris en het is logisch dat we die plek behouden."

Van Baalen noemt als kanshebbers namens de VVD de namen van oud-minister Neelie Kroes, oud-staatssecretaris Michiel Patijn (nu NAVO-ambassadeur), de huidige staatssecretaris Europese Zaken Atzo Nicolaï en de naam van Carlo Trojan, voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie. In die functie gaf hij ongeveer drie jaar leiding aan het ambtelijk apparaat van zo'n 20.000 ambtenaren van de commissie.

Van Baalen sluit uit dat vice-premier Zalm of fractievoorzitter Van Aartsen zich kandidaat zullen stellen.

Twijfel

De inmiddels 71-jarige oud-VVD-leider liet dit voorjaar voor het eerst weten dat hij twijfelde aan verlenging van zijn zetel in de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. "Er zijn voors en tegens, zowel zakelijk als privé", zei hij begin maart.

Bolkestein is sinds 1999 de Nederlandse eurocommissaris. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles interne markt en belastingen. De termijn van de huidige Europese Commissie, die onder leiding staat van de Italiaan Prodi, loopt in oktober af.
Bron: nu.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari