Europa wil landbouwsubsidies afschaffen

maandag 10 mei 2004 16:56

De Europese Unie (EU) is bereid de exportsubsidies op landbouwproducten af te schaffen. Ook wil de EU een minder harde positie innemen over beperking van staatssteun en het openen van markten om de vorig jaar vastgelopen gesprekken over een nieuw wereldhandelsakkoord vlot te trekken.

De Europese Unie (EU) is bereid de exportsubsidies op landbouwproducten af te schaffen. Ook wil de EU een minder harde positie innemen over beperking van staatssteun en het openen van markten om de vorig jaar vastgelopen gesprekken over een nieuw wereldhandelsakkoord vlot te trekken. De Europese commissarissen Lamy (handel) en Fischler (landbouw) vragen wel dat onder meer de Verenigde Staten, Canada en Australië verkapte exportsteun afschaffen.

Volgens Lamy moet dit niet worden gezien als "eenzijdige ontwapening, ook andere landen moeten even netjes zijn als wij." Lamy en Fischler hebben hun voorstel ook verstuurd naar de handelsministers van de 148 landen die zijn aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die overleggen deze week in Parijs.

De brief van Lamy en Fischler, die vandaag tijdens een persconferentie in Brussel werd toegelicht, mag worden gezien als een doorbraak. Tot nu toe heeft de EU namelijk altijd aan exportsteun vastgehouden. Europa gaf boeren vorig jaar 2,8 miljard euro om overschotten aan suiker, zuivel en rundvlees zonder verlies te kunnen exporteren. Vanwege die subsidiëring is het voor boeren in ontwikkelingslanden bijzonder moeilijk om een bestaan op te bouwen, omdat door de subsidies de prijs op de wereldmarkt kunstmatig laag wordt gehouden.

Op vragen van Franse journalisten zei Lamy de steun te hebben van de volledige Europese Unie. „Dat Frankrijk het hier niet mee eens is, is niet mijn sentiment. Er bestaat een zeer, zeer, zeer brede consensus dat dit een geschikt initiatief is." De VS hanteren volgens Lamy geen directe exportsteun, maar geven boeren wel fiscaal voordelige kredieten. Verder schermen Canada, Australië en Nieuw–Zeeland de markten voor landbouwproducten als suiker af door te werken via genationaliseerde handelsfirma’s die de hele in– en uitvoer beheersen. „Ook dat zou moeten veranderen."

De Franse handelscommissaris zegt vooral een opening te willen doen naar zich ontwikkelende landen als India en Zuid–Afrika, die vorig jaar uiteindelijk bij grootscheepse WTO–onderhandelingen in het Mexicaanse Cancún niet konden instemmen met verdere liberaliseringsplannen. (ANP / Nu.nl / Refdag.nl)

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari