Thuisblijvers zijn spookrijders

maandag 07 juni 2004 18:01

Het ziet er naar uit dat de opkomst bij de verkiezingen voor het Europese Parlement weer laag zal zijn. Peter van Dalen, de nummer 2 van de ChristenUnie, stelde vrijdagmiddag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Tilburg vast dat veel kiezers een uitgelezen kans om richting te geven aan het beleid laten liggen: “Thuisblijvers zijn net spookrijders – zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, kiezen ze voor de verkeerde richting.

Balkenende moet voorzitterschap aanwenden om gesjoemel uit te bannen

Thuisblijvers zijn spookrijders

Het ziet er naar uit dat de opkomst bij de verkiezingen voor het Europese Parlement weer laag zal zijn. Peter van Dalen, de nummer 2 van de ChristenUnie, stelde vrijdagmiddag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Tilburg vast dat veel kiezers een uitgelezen kans om richting te geven aan het beleid laten liggen: "Thuisblijvers zijn net spookrijders – zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, kiezen ze voor de verkeerde richting. Thuisblijvers versterken onbedoeld partijen die een andere kant op gaan met Europa". Volgens Van Dalen weten veel kiezers niet dat maar 50% van de besluiten die de Nederlandse burger raken in de Tweede Kamer wordt genomen. Over de andere 50% beslist het Europese Parlement.

De runner up van de ChristenUnie kan zich niet voorstellen dat veel kiezers hun steun geven aan een one-issuepartij. "Veel mensen zien de leden van de Europese Commissie en het Europese Parlement als zakkenvullers. Daar mogen we beslist geen aanleiding toe geven. Dat moet afgelopen zijn". Hij onderstreept dat er zo snel mogelijk klip en klare regels voor alle europarlementariërs moeten komen. Duitsland en Oostenrijk hebben dat tot op dit moment geblokkeerd. Van Dalen: "Ik verwacht van Balkenende dat hij tijdens het Nederlandse voorzitterschap juist op dit punt daadkracht en initiatief toont en met concrete voorstellen komt. Het is een must om het gesjoemel uit te bannen. Dat kan alleen met heldere en eenduidige regels". Toch moeten de kiezers niet alleen op dit issue letten bij het bepalen van hun keuze: "Er is meer aan de hand in Europa. Met werken aan transparantie alleen, zijn we er niet. In het Europese Parlement praten we over landbouwhervormingen, sociale voorzieningen, onderwijs, geknutsel met menselijk leven, asielzoekers en ga zo maar door. Dat vraagt om een bredere oriëntatie, om een bredere kennis van zaken".

Van Dalen weet dat er christelijke kiezers zijn die Europa niet zien zitten en daarom thuisblijven. Hij vindt dat onverstandig: "In Brussel praten we over dezelfde zaken en varen we dezelfde koers als onze fracties in Den Haag. We nemen ook in Brussel ingrijpende en verstrekkende besluiten, waarbij onze uitgesproken christelijke inbreng niet gemist kan worden. Christenen zijn medeverantwoordelijk voor de toekomst van Europa en mogen zich daar niet aan onttrekken".


Voor méér informatie: Walter Monster (010 414 0534)

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari