EP’ers moeten heilig huisje slopen

maandag 07 juni 2004 19:45

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht daagde Hans Blokland zijn collega-europarlementariërs uit om de aftrek van de hypotheekrente binnen hun partijen aan de orde te stellen: "Nederland is in Europa een vreemde eend in de bijt als het gaat om de aftrek van de hypotheekrente. Nergens kent men zo’n voorziening. De OESO verwacht dat een geleidelijke vermindering van de aftrek goed is voor de vaderlandse economie".

Nederland moet jonge starters en vaderlandse economie een goede dienst bewijzen

EP’ers moeten heilig huisje slopen

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht daagde Hans Blokland zijn collega-europarlementariërs uit om de aftrek van de hypotheekrente binnen hun partijen aan de orde te stellen: "Nederland is in Europa een vreemde eend in de bijt als het gaat om de aftrek van de hypotheekrente. Nergens kent men zo’n voorziening. De OESO verwacht dat een geleidelijke vermindering van de aftrek goed is voor de vaderlandse economie". Blokland stelt vast dat de typisch Nederlandse voorziening heeft geleid tot hoge huizenprijzen: "Dat is in het nadeel van jonge starters. De rente voor een hypotheek van een normale eengezinswoning moet daarom gewoon aftrekbaar blijven, maar bij duurdere huizen moeten we daar mee stoppen. Het kan toch niet zo zijn dat de financiële positie van bijstandsmoeders, ouderen en gehandicapten alsmaar slechter wordt, terwijl er in Nederland nog steeds kapitale villa’s gebouwd kunnen worden met steun van de overheid".

De economie in Nederland heeft de afgelopen jaren hardere klappen gekregen dan de economie in andere landen in Europa. De OESO schrijft dat toe aan de aftrek van de hypotheekrente. Naar verwachting zal ook het economisch herstel in Nederland vanwege deze uitzonderlijke voorziening achterblijven bij de rest van Europa.

Blokland vindt dat de Nederlandse europarlementariërs het lef moeten hebben om het slopen van dit heilige huisje nadrukkelijk op de agenda te zetten: "CDA en VVD zouden daarin het voortouw moeten nemen, want een beperking van de aftrek van de hypotheekrente biedt kansen voor een economisch herstelbeleid waarbij kwetsbare groepen worden ontzien".


Voor méér informatie: Walter Monster (06 5140 8085)

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari